Vakcine će zdravstvenim ustanovama biti isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje

Dvije hiljade vakcina Sputnjik V, koje su sinoć stigle u Crnu Goru, čuvaju se u zamrzivačima na minus 20 stepeni, a zdravstvenim ustanovama biće isporučene prema planu Instituta za javno zdravlje, saopštila je rukovoditeljka Službe skladišta Montefarma, Vera Dabanović.

Kontingent od dvije hiljade vakcina Sputnjik V koje je donirala Srbija, sinoć je stigao u Crnu Goru, a u Podgoricu je doputovala i premijerka Ana Brnabić koju su na aerodromu dočekali premijer Zdravko Krivokapić, članovi njegovog kabineta i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Dabanović je, u izjavi za PR Centar, pojasnila da je vakcina Sputnjik V koja je sinoć stigla u Crnu Goru komponenta 1 namijenjena isključivo za vakcinaciju, ne i za revakcinaciju.

Pojasnila je da je vakcina specifična kada je riječ o transportu i čuvanju.

„Vakcina Sputnjik V mora da se čuva na minus 20 stepeni. Naše vozilo sa termo kingom je preuzelo sa aerodroma u hladnom lancu i smještena je u zamrzivačima koji su na minus 20 stepeni“, rekla je Dabanović.

Da bi vakcina Sputnjik V pokazala maksimalnu efikasnost mora biti smrznuta od momenta proizvodnje i mora se upotrijebiti maksimalno dva sata nakon odmrzavanja.

„Naša ustanova odgovara za efikasnost i bezbjednost vakcine. Da bismo bili sigurni da je u kontinuitetu imala tu temperaturu, očitali smo logere i ustanovili da je stalno bila u temperaturnom režimu od minus 19 do minus 21 stepen“, kazala je Dabanović.

Za plan distribucije vakcine nadležan je Institut za javno zdravlje i čim raspored stigne „mi ćemo za dan uspjeti da pokrijemo sve zdravstvene ustanove kojima bude namijenjena vakcina“.

Što se tiče ostalih vakcina protiv koronavirusa, kako je navela Dabanović, kineska vakcina i ona proizvođača Astra Zeneka čuvaju se na temperaturi od plus dva do plus osam stepeni.

„Mi imamo dvije hladne komore i obezbijedili smo apsolutno sve uslove za bezbjedno čuvanje i transport ovih vakcina. Vakcina Fajzer se čuva na temperaturi od minus 70 stepeni. Tokom ove sedmice stižu nam dva zamrzivača sa dubinskim zamrzavanjem, tako da ćemo biti apsolutno spremni i ako ova vakcina dođe“, kazala je Dabanović.

Kada je riječ o ostalom potrošnom materijalu za vakcinaciju, Montefarm je, kako je kazala, obezbijedio potrebne količine igala i špriceva za početak vakcinacije.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CINMED) izdao je saglasnost za uvoz ruske vakcine Sputnjik V.

Izvor: PR pres servis

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...