Volis Simpson: Kolekcionarka nakita, cipela i flertova

“Naravno da u Volis Simpson pronalazim dio sebe… Identifikujem se sa njom kao izuzetnom osobom, kao ikonom svedenom na stereotip, jer Simpsonova nikada nije bila shvaćena na pravi način. Nastojala sam da u filmu najviše prikažem njenu humanost”, izjavila je Madona 2011. na Mostri, prije premijernog prikazivanja njenog filma W.E. Pop ikona je takođe priznala kako je uvijek osjećala neku posebnu povezanost, svojevrsnu bliskost sa Volis, i da je često odlazila pred zgradu u Londonu u kojoj je živjela. “Bila sam kao neka čudakinja, gledala u zgradu i nadala se da ću uhvatiti posebnu magiju koja je tu ostala nakon Volis. Zamišljala sam kako joj je kralj dolazio svakog dana na koktele…” Madonin film podstaknuo je sjećanja i priče o ženi zbog koje je Edvard VIII odbio englesku krunu. O Volis Simpson, kolekcionarki nakita, cipela i flertova, ikoni stila i vladarki džet seta svog vremena.

Fatalni susret

Besi Volis Varfild rođena je 19. juna 1896. u mjestu Blu Ridž Samit, Pensilvanija, kao jedina ćerka Tikla Volisa i Elis Montagu. Na svijet je došla samo sedam mjeseci nakon vjenčanja roditelja, što je značilo da je bila začeta van braka i neoprostivo u konzervativnoj sredini. Ostala je bez oca ubrzo po rođenju, majka i ona uglavnom su živjele od pomoći bogate rodbine, koja je to činila tajno, u strahu da ih okolina ne osudi što pomažu ženi koja se upustila u seks prije braka. Odrastajući, Besi je bila sve ogorčenija na sredinu u kojoj živi, a veoma ju je pogodilo kada nije dobila pozivnicu na bal kojim su tadašnje djevojke zvanično ulazile u društvo. Odlučila je da nešto promijeni u svom životu, a prvo što je uradila bilo je promijeniti ime u Volis, jer se “previše krava u okolnim selima zove Besi”. U prvi brak stupila je 1916., kao 20-godišnjakinja, sa pilotom američke vojske Erlom Vinfildom Spenserom. Dok je sa suprugom boravila u Kini, Volis je upoznala zgodnog Italijana, po imenu Galeaco Ćano (koji je kasnije postao Musolinijev zet), s njim je navodno zatrudnila, a prekid trudnoće lišio ju je mogućnosti da ikada postane majka. Prvi brak, obilježen Erlovim opijanjima i čestim odsustvima, trajao je 11 godina, a Volis se 1928. ponovo udala. Ovog puta za Ernesta Oldriča Simpsona, anglo-američkog pripadnika Coldstream garde, te iz Baltimora preselila u London. I ovaj brak potrajao je 11 godina, do 1937., mada je Volis posljednjih pet godina više vremena provodila sa budućim, trećim mužem – Edvardom VIII.

Početkom tridesetih godina prošlog vijeka, Edvard je živio onako kako se od njega kao člana kraljevske porodice očekivalo, čekali su ga redom krunisanje, vjenčanje i potomstvo, po mogućnosti muško. Ali, krajem januara 1931., na prijemu kod lejdi Telme Farns, sa kojom je bio u dugogodišnjoj vezi, sve se promijenilo: upoznao je Volis, kao i njenog supruga Ernesta. Mada mu se tada nije učinila posebnom, ponovan susret nakon nekoliko mjeseci bio je fatalan. Bilo im je jasno da se među njima ne bi smjelo ništa dogoditi, osjećaje su pokušali da sakrivaju i od sebe i od drugih, ali su se često družili. Edvard je bio čest gost u kući Ernesta i Volis. Tri godine nakon prvog susreta, lady Furness je trebala na duže otputovati u Ameriku, te je zamolila svoju dobru prijateljicu Volis da bude Edvardu pri ruci, ne sluteći šta se dešava između njih dvoje.

Srodne duše

Samo nekoliko mjeseci poslije smrti Edvardovog oca, 1936. godine, Volis se razvela od drugog muža, otišli su na krstarenje dalmatinskom obalom, te konačno uživali u ljubavi daleko od očiju kraljevske porodice. Edvard je na očevom mjestu bio samo 11 mjeseci, abdicirao je i krunu prepustio mlađem bratu Džordžu VI. Trećeg juna 1937. vjenčao se sa Volis na privatnoj ceremoniji, bez prisustva članova kraljevske porodice, na čemu je insistirao upravo kralj Džordž VI; dodijeljena im je titula vojvotkinje i vojvode od Vindzora. Priča o skandaloznoj Amerikanki koja je uništila život engleskog princa završila je na svjetskim naslovnim stranicama tokom narednih 24 sata, a u Engleskoj se o tome još dugo pričalo. Teško je vjerovati da neko zbog jedne žene može da odbije krunu, ali svi koji su imali priliku upoznati Edvarda, ne sjećaju ga se samo po prefinjenom stilu, savršenim odijelima i eleganciji, nego i po razgovoru s nadbiskupom od Kanterberija. Kada mu je nadbiskup prigovorio: “Kakva ludost, odbaciti krunu zbog žene”, Edvard je odgovorio tipičnim britanskim humorom: “Ludost?! Pa jeste li ikada pokušali leći u krevet sa krunom?”

Kraljevska porodica nikada nije prihvatila Volis i nikada se službeno nisu sreli. Mada je Edvard redovno posjećivao brata i majku, njegov odnos sa majkom nikada se nije popravio. Bračni par Vindzor je najveći dio zajedničkog života proveo u Francuskoj. Bez obzira na sve priče i skandale, živjeli su u pravoj ljubavnoj idili, bili srodne duše i ništa ih, osim smrti, nije moglo rastaviti. Kada je Edvard 1972. umro od raka grla, imao je 77 godina, a Volis je do kraja života, sljedećih 14 godina, živjela od uspomena na zajednički život. Posljednje godine provela je prikovana za krevet i dementna, nije mogla govoriti, ne primajući nikog osim ljekara i medicinske sestre. Doživjela je duboku starost, umrla je 24. aprila 1986. u 89. godini. Oboje su umrli u Parizu i oboje počivaju u kraljevskoj kapeli u blizini dvorca Vindzor, kao vojvotkinja i vojvoda od Vindzora.

Pod budnim okom FBI-a

U vrijeme pred početak Drugog svjetskog rata, za mladi par se zainteresovao FBI. Zbog sumnje da sarađuju sa nacistima, američki predsjednik Frenklin Ruzvelt lično je izdao naređenje za nadzor Volis i Edvarda. U istraživanjima FBI-a pominje se i da su u Vašingtonu vjerovali kako su razlozi Edvardove abdikacije Volisina naklonost nacistima te činjenica da je ljubavnica ondašnjeg ambasadora Njemačke u Londonu, Joakima von Ribentropa. Dobro upućeni prijatelj kraljevske porodice izvijestio je FBI da je Volis od Ribentropa redovno dobivala buket od 17 karanfila, jer su toliko puta završili zajedno u krevetu.

Daily Mirror je tek 2003. godine potvrdio da je među mnogobrojnim ljubavnicima vojvotkinje od Vindzora bio i 20 godina mlađi američki plejboj i homoseksualac Džimi Donahju, nasljednik svjetski poznate imperije Vulvort. Njihova relacija bila je aktuelna za vrijeme braka s Edvardom, 1950. godine, kada je Volis imala 54 godine. Veza sa homoseksualcem podstaknula je ranije sumnje o Volisinom poremećaju: ASI (androgen insensitivity syndrome) poznat je i pod nazivom testikularna feminizacija, a osobe s ovim poremećajem su “žene prema fizičkom izgledu i psihičkom ispoljavanju, a genetski muškarci”. Navodno je taj poremećaj, a ne abortus u vrijeme prvog braka, razlog zbog kojega nije mogla da ima djecu. U detaljnim izvještajima FBI bilo je različitih pikanterija, od nevjerovatnog broja Volisinih ljubavnika do perverznih seksualnih sklonosti Edvarda, koji je navodno uživao u ponižavanju i grubostima, zbog kojih je Volis, prema potrebi, u spavaćoj sobi koristila bič.

Kraljica mondenskih zabava

Volis Simpson bila je prava kolekcionarka, ne zna se čega više, muškaraca ili nakita. U kutiji za nakit je poslije njene smrti pronađeno više od 200 komada najrazličitijih dragocjenosti, prstenja, broševa i ogrlica, pravljenih za nju lično, s potpisom najpoznatijih brendova, Cartiera, Van Cleefa & Arpelsa i mnogih drugih, a sa posvetom Edvarda VIII. Jedino što je joj nedostajalo je kraljevska kruna, koja je završila na glavi Elizabete, majke današnje engleske kraljice. Ali, Volis je osvojila Edvardovo srce, što je kraljevska porodica teško podnosila s obzirom da je bila dvaput razvedena Amerikanka burne prošlosti. Nije postala prava kraljica, ali je stilom, pojavom i nekonvencionalnim ponašanjem postala kraljica evropskih salona i mondenskih zabava. Iako je umrla 1986. godine, Volis, prepoznatljiva po crvenom ružu, vintage haljinama i diskretnim uvojcima, još uvijek je pravo nadahnuće modnim dizajnerima, kao i romantičarima zbog ljubavi koja je bila u stanju pobijediti sve prepreke.

GRACIJA 7/2013.

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Prethodni članak
Naredni članak

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno