spot_img

Važno je imati najbolju prijateljicu

spot_img

Prekid prijateljstva pogađa žene više nego razvod braka. Nekima su takvi rezultati možda čudni, ali odavno je poznato da su prava ženska prijateljstva veoma jaka i ženama vrlo značajna. Složili se ili ne, i kultna serija Sex and the City svoj uspjeh velikim dijelom duguje upravo ženskom prijateljstvu koje je od prve do zadnje epizode konstanta. Kao i brojna druga filmska i literarna djela, i ova je serija pokazala da se u životu žene muškarci mijenjaju, ali prave prijateljice ostaju. Kad se iz te perspektive promatra istraživanje o ženskim prijateljstvima, rezultati nisu iznenađujući.

Prijateljstvo kao psihoterapija

Porodicu dobijemo, a prijatelje biramo – stara je narodna koju potvrđuje i savremeni način života. A kako ih biramo? Psiholozi i sociolozi kažu da ih biramo prema sličnosti. Preduslov za kvalitetno prijateljstvo su slični pogledi na život, a kod žena i emotivna povezanost. Kao što je poznato, ženska prijateljstva podrazumijevaju dijeljenje najintimnijih osjećaja – od strahova i nesigurnosti do pružanja podrške i utjehe. Žene u takvim odnosima mogu biti sasvim svoje i bez ikakvih maski koje inače u svakodnevnom životu često nose. To je i razlog zašto ženama prijateljstva s drugim ženama dođu kao svojevrsna psihoterapija. Naučno je dokazano da su žene koji imaju kvalitetna prijateljstva s drugim ženama psihički zdravije. Takve odnose karakteriše i otvorena komunikacija koja je i ključ mentalne stabilnosti i svojevrsno čišćenje nakupljenog stresa.

Ozdravljenje uz prijateljicu

Osim dobrog psihičkog zdravlja, ženska prijateljstva odgovorna su i za bolje fizičko zdravlje žena. I ta je tvrdnja znanstveno dokazana. Naime, istraživanje koje su proveli stručnjaci s Univerziteta Stanford pokazalo je da žene mogu ozdraviti čak i od ozbiljnih bolesti ako tokom liječenja uz sebe imaju dobru prijateljicu koja im pruža podršku i nadu. Dr Bela DePaulo s kalifornijskog univerziteta tvrdi da žensko prijateljstvo više utiče na zdravlje žene od bilo kojeg drugoga odnosa u njenom životu. I ona tvrdi da se žene tokom teških vremena u koje svakako ulazi i bolest, najviše mogu osloniti na svoje prijateljice koje ih najbolje razumiju. Jedno je istraživanje pokazalo i da će žene njegovati zdrave životne navike ako to čine i njihove prijateljice. To je tzv. pozitivan uticaj koji blagotvorno djeluje na zdravlje.

-

Najbolje razumijevanje

Kanadski stručnjaci su zaključili da žene najbolje razumijevanje pronalaze u prijateljstvu s drugim ženama. Koliko god žene možda bile bliske s muškim partnerom, oni ih ipak nikada ne mogu razumjeti kao druga žena. Glavni uzrok je emotivna povezanost koju žena može pronaći i u odnosu s muškarcem, ali ono razumijevanje koje ide uz to, može joj ponuditi samo prijateljica.

Zbog svega navedenog ne treba da čudi zašto žene više boli prekid prijateljstva od razvoda. Riječ je o odnosu punom razumijevanja i topline koji ženi dopušta da bude ono što je bez imalo pretvaranja. Ako tako nešto u životu izgubi, žena i ne može biti ništa drugo nego tužna i ranjena.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO