Veče melodrame ostavilo drugačiji utisak na crnogorsku publiku

“Veče melodrame”, koje je priređeno u Muzičkom centru Crne Gore (MCCG), ostavilo je drugačiji utisak na crnogorsku publiku, koja nema priliku često da čuje taj žanr.

To su kazale glumica Anđelije Rondović (narator) i pijanistkinja Tamara Jašović (klavir) koje su kroz autorski projekat publiku upoznale sa melodramama: “Tužni monah” – čuvenog mađarskog kompozitora Franca Lista, “Gavran”- njemačkog kompozitora Maksa Hajnriha i djelima čeških kompozitora Jana Dušeka “Umirem od ljubavi” i “Vodeni čovjek” (“Vodnik”) Zdeneka Fibiha.

Rondović je kazala da se nada da se publici svidjelo „Veče melodrame“ i da je ostavilo drugačiji utisak od večeri poezije.

Kazala je da su se prije četiri godine prijavile za takmičenje melodrame u Pragu koje je trajalo tri dana i da je bilo potrebno pripremiti program.

„Ono što je bilo obavezno je „Vodeni čovjek“ od Fibiha. Tad smo se suočile sa problemom – da u Crnoj Gori ne postoje melodrame, niti neko ko ih komponuje. Nalazile smo melodrame na njemačkom, francuskom i prevodile smo ih. Mi smo za taj prevod nagrađene u Pragu, ali to nije naše da prevodimo. Ipak bi valjalo da ovaj žanr nekoga zainteresuje i da neko ko zna kako se prevodi olakša onima koji žele da se bave ovom formom“, navela je Rondović.

Kazala je da je izvođenje melodrame za glumce veoma izazovno.

„Mi u pozorištu, za razliku od umjetnosti kakva je opera, bježimo od te vrste ilustracije, u smislu da sve što izgovorimo negdje u pozadini to podržava. U melodrami imamo precizno određenu rečenicu koja traje onoliko koliko traje fraza na klaviru i to mi je takođe bilo izazovno“, rekla je Rondović.

Jašović je kazala da je po završetku osnovnih i specijalističkih studija upisala magistarske studije korepeticije, navodeći da je promatrajući teme za magistarski rad došla do ideje da to bude melodrama.

„Na to se nadovezalo takmičenje u Pragu. Nisam imala priliku da se susretnem sa tim žanrom ranije i drago mi je što jesam, jer smo Anđelija i ja uvijek htjele da uspostavimo saradnju, a nismo znale kako to da uklopimo. Melodrama je prava stvar i mislim da je to jako zanimljiva forma“, rekla je Jašović.

„Izvođenje melodrame je naizgled jednostavno, a jako je kompleksno. Meni kao korepetitoru bilo je vrlo naporno za praćenje. Kad pratite instrumente ili glas, svaki solista ima svoju dionicu, tim je meni mnogo lakše, dok u melodrami, sa izgovorom teksta, prilagođavanjem jezika, stvari se pomjeraju unutar kompozicije i dodatno otežavaju posao“, kazala je Jašović.

Govoreći o programu, Jašović je pojasnila da su tri od četiri kompozicije izvođene na takmičenju u Pragu, a da su za Veče melodrame u MCCG dodale melodramu „Gavran“.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno