Velike zemlje se uključile u regulisanje tržišta alternativa

Zbog odluke FDA “ispariće” para mnogih elektronskih cigareta

Procenjuje se da će oko 14.000 proizvođača elektronskih uređaja biti primorani da u 2021. godini zatvore svoj biznis. Razlog tome je zahtjev Američke agencije za hranu i ljekove (FDA) koja je naložila da svi proizvođači elektronskih uređaja na bazi nikotinskih tečnosti ili duvanskih alternativa podnesu zahtjev za komercijalizaciju svog uređaja (Pre Market Tobacco Application – PMTA). Nezvanično, stiglo je 2.000 prijava. Oni koji to nisu učinili, dužni su da se povuku.
Ali stižu i nove potvrde za uređaje novije generacije. Prošle sedmice, Američka agencija za hranu i ljekove saglasila se da se na američkom tržištu može prodavati IQOS 3, uređaj koji proizvodi Filip Moris (Philip Morris International). Riječ je o uređaju novije generacije IQOS-a za koji je FDA prošle godine potvrdila da je usklađen sa principima javnog zdravlja te da se može prodavati na ovom tržištu. Filip Moris je prema američkim regulatorima pristupio „kao po knjizi“, što znači da je do sada prikupio svu neophodnu dokumentaciju i naučne dokaze da je, u slučaju IQOS-a, riječ o uređaju kod kojeg je izloženost štetnim materijama značajno smanjena u odnosu na pušenje tradicionalnih cigareta. IQOS je trenutno dostupan u Atlanti i Sjevernoj Karolini, ali i na više od 50 tržišta širom svijeta. Dodatno, podaci ove kompanije za treći kvartal 2020. ukazuju da oko 16,4 miliona ljudi širom svijeta koristi ovaj sistem za zagrijavanje duvana. Od polovine ove godine, IQOS je dostupan i u Crnoj Gori.
Međutim, posljedice Dana „D“ za podnošenje zahtjeva ka FDA za autorizaciju elektronskih i drugih duvanskih proizvoda za mnoge proizvođače elektronskih i nikotinskih uređaja već su vidljive – neizbježno se gase biznisi malih proizvođača e-cigareta i drugih, takozvanih vejping proizvoda. Ali tržište alternativnih proizvoda se moralo urediti, jer su proteklih godina masovno dospijevali u ruke raznih korisnika, najčešće tinejdžera, pa čak i vejpera koji su njima nestručno rukovali.
Obavezu da podnesu ovaj zahtjev imali su svi proizvođači čiji su se uređaji na bazi nikotina i duvana pojavili na američkom tržištu nakon avgusta 2016.
Kako pojašnjava Mič Zeler, direktor Centra za kontrolu duvana pri FDA, zbog toga što se nakon istorijskog “smatrajućeg pravila” (Deeming Rule) dozvoljava FDA-ju da štiti javno zdravlje i buduće generacije od zloupotreba duvanskih proizvoda.
PMTA autorizacija je tek prvi korak za opstanak ovih proizvoda na američkom tržištu. Proizvođači takođe moraju da dokažu da je prilikom korišćenja njihovog proizvoda izloženost štetnim materijama smanjena u odnosu na tradicionalne cigarete (MRTP). Takvo mišljenje FDA-ja za sada, opet, ima samo Filip Moris za IQOS. Ovaj uređaj je prvi i jedini elektronski proizvod koji koristi nikotin, a koji je FDA svrstala u kategoriju „proizvoda modifikvanog rizika“.
Bez ovog mišljenja, kako je svojevremeno navela agencija Blumberg, nijedan proizvođač neće moći da tvrdi da njegov proizvod emituje manje štetnih materija u odnosu na cigarete.
Pored Sjedinjenih Američkih Država, i pojedine evropske zemlje kao što je Velika Britanija pušačima koji se ne odriču ove štetne navike preporučuje manje štetne alternative, dok su u Japanu sve popularniji uređaji zasnovani na tehnologiji zagrijavanja duvana.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...