spot_img

VESNA DEDIĆ: Moje srce nikada niko nije zarobio ni osvojio

“Ne pišem za književne kritičare i nagrade već za stvarne žene koje poslije posla, ispita, učenja, na godišnjem odmoru ili pred spavanje žele u mojim romanima da pronađu utjehu, snagu i inspiraciju”, kaže Vesna Dedić

spot_img

Razgovarala Dragana Đurić
Foto Vesela Mišković

Regionalno poznata novinarka, književnica i voditeljka autorske emisije Balkanskom ulicom, Vesna Dedić, održala je nedavno u Podgorici poetsko-muzičko veče. Vesna ne krije da uživa u susretima sa čitaocima i da se uvijek raduje upoznavanju sa publikom. “Mislim da je svima koji prate moju emisiju, čitaju moje romane i ponekad pogledaju neki moj javni nastup ili su bili na promociji knjige, jasno i kakva sam i ko sam. U odnosu na svoj karakter, i previše sam se predstavila javnosti, ali ne žalim jer je količina ljubavi koju dobijam nešto što nikad nisam ni planirala, niti se usudila da zamislim.”

Upravo ste se vratili sa Maldiva, gdje ste proveli odmor. Kakve utiske nosite?
– Već dva puta sam bila na Maldivima sa prijateljima i to je drugo mjesto pored Pržna na kojem najljepše i najlakše pišem. Tu čaroliju sam opisala na kraju romana Nemoj nikad da se vratiš, a vjerujem da ću i ovom novom uspjeti da opišem tu čaroliju boja, mira i spokoja. Naša, crnogorska obala je nešto što meni najviše prija za pisanje. Ako hoću spokoj – imam ga, ako hoću svjetski provod – imam ga, ako hoću dok šetam sa nekim da popijem čašu vina – sretnem ga. Ja u Pržnom ozdravim poslije smoga, jurnjave i fokusiranja na besmislice. Prosto, čim ugledam jednu kamenu kuću bilo gdje u Crnoj Gori, ja se vratim, kako kažu klinci, na fabrička podešavanja.
Zašto niste imali promociju u rodnoj Podgorici deset godina?
– Prvu promociju sam imala 2011, u restoranu koji je tada držala moja prijateljica, čuvena crnogorska slikarka Milena Mijović Durutović. Pretvorila se ta promocija u ozbiljnu žurku do zore. Sada me zvao menadžer Vladimir Vučinić i organizovao moje veče u prepunom restoranu Boho, koji je u posljednje vrijeme centar nekih kulturnih dešavanja. Iz biblioteke ili KIC-a me nikad niko nije zvao, vjerovatno im se ne sviđa moj lik ili djelo. Ili i jedno i drugo. Ali, važno je da su moji romani uvijek bestseleri i u crnogorskim knjižarama i da su promocije, kada se održavaju u restoranima, hotelima ili na Purgatorijama, uvijek više nego posjećene.
Nakon prijatne večeri u Podgorici, druženja uz muziku, hranu, vino i odlomke iz romana, da li biste rekli da Vam se više dopadaju klasične književne večeri ili ovakve?
– Susret sa čitaocima je za mene uvijek kao blind date. Nebitno je gdje se odžava, već da li ću im se dopasti. Svi na prvom sastanku pokušavamo da ostavimo najbolji utisak, pa se i ja trudim nezavisno da li smo u biblioteci ili restoranu. Kada vidim prepunu salu biblioteke, restoran ili trg, uvijek sam u šoku kada shvatim da te prelijepe djevojke i dame bolje poznaju i mene i moja djela nego ja. To je valjda što ja, zagledana uvijek u budućnost, zaboravljam na ono što sam prethodno napisala ili snimila, a one pamte.

“Svaki moj roman, osim prvog, nastao je na osnovu susreta i dirljivih životnih priča čitateljki iz cijelog regiona”

Zašto ste izabrali da goste zabavlja Zlopi?
– Zlopi je legenda Crnogorskog primorja i bila mi je čast da je bio dio te moje poetsko-muzičke večeri. Divno je bilo vidjeti kako moje čitateljke guštaju uz numere koje slušaju i moje junakinje.
Možemo li očekivati nastavak tradicije izdavanja jedne knjige godišnje?
– Naravno. Upravo sam urednici mog rukopisa Ani Radonjić poslala prvu ruku 17. romana. Eto, i urednica mog romana je Podgoričanka, moja prijateljica iz Gimnazije Slobodan Škerović i koleginica sa svjetske književnosti u Beogradu. Stroga, ali inspirativna.
Šta je prednost a šta mana kada ste i autor i izdavač?
– Prednost je što sama odlučujem o svemu, a mana što sam plaćam i cehove svojih odluka.
Jedna ste od rijetkih autorki koja u vrijeme sajma čitav dan provodi sa svojim čitaocima i oni veoma cijene tu Vašu posvećenost. Koliko Vama znače te reakcije. Da li nakon sajma prevlada umor ili zadovoljstvo?
– Ja ne pišem za književne kritičare i nagrade već za stvarne žene koje poslije posla, ispita, učenja, na godišnjem odmoru ili pred spavanje žele u mojim romanima da pronađu utjehu, snagu i inspiraciju u životima kakvi su im se desili. Zbog toga mi je dragocjen taj pogled oči u oči. Moram da znam kome pišem. Naravno da sam poslije sajma umorna, iscrpljena i fizički i mentalno, ali osjećaj ispunjenosti je ipak jači.

Da li Vam susreti sa čitaocima predstavljaju motivaciju ili obavezu?
– I jedno i drugo. Možda malo više obavezu, jer kada mi kažu koliko su uživale čitajući neki roman, upadnem u, možda pretjerane, sumnje dok pišem naredni. Znate kada dijete mora da završi domaći na vrijeme i da ga napiše tačno da ga mama i učiteljice ne bi grdile i da bi dobio nagradu. E, moja mama i učiteljica su moje čitateljke i gledaoci.
Možete li izdvojiti neki najdirljiviji susret ili najzanimljiviju priču vezanu za kontakt sa čitaocima? Da li možda neka njihova priča posluži za inspiraciju ?
– Svaki moj roman, osim prvog, nastao je na osnovu takvih susreta i dirljivih životnih priča čitateljki iz cijelog regiona. Evo, dok ovo pišem gledam u sliku na svom zidu koja je pripadala odavno preminuloj baki moje čitateljke koja mi je dala njen dnevnik, a ja napisala jedan od svojih najboljih romana po sudu čitalaca Seti se naše ljubavi. Dirljive su mi i poruke kada mi djevojke jave da su za položen ispit sebe častile mojim romanom ili kada mi očevi i majke kažu da šalju moj novi roman kćerki koja je u inostranstvu, održava trudnoću. Susreti sa kćerkama čija je mama voljela moje romane, pa prenijela tu ljubav na njih. Ima jedan mladić čija je mama do prije par godina svake godine dolazila na sajam knjiga i kupovala moj novi roman. Sada njen sin, iako je nema više, dolazi, kupuje i zatraži posvetu sa njenim imenom. Ma, mogla bih da ređam susrete s onima koji sinovima i kćerkama daju imena mojih junaka, ili ime moje kćerke koje stoji na posveti svakog…

-
Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 221, mart 2024.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO