Vesna Dedić

Novinarka, autorka kultne emisije Balkanskom ulicom i spisateljica i ovog ljeta obradovala je brojne čitaoce novim romanom Nikada nisam, pričom o ženama koje nastoje da im budućnost umjesto prošlosti bude ljepši dio života. Vesna uživa u čarima ljeta, obilazi zanimljive destinacije, a dio odmora uvijek je rezervisan za Crnu Goru, za nju najljepše mjesto na cijelom svijetu

Piše Marina Strugar
Foto Aleksandra Bogićević

Svako ljeto, gotovo tradicionalno, obilježi Vaš novi roman. Koje poruke, emocije čitaocima donosi Nikad nisam, šta se krije iza stranica ovog romana?
– Nikad nisam moj je jedanaesti roman, u kojem četiri zanosne, duhovite, zaljubljene i ambiciozne žene pokušavaju da im budućnost umjesto prošlosti bude ljepši dio života. Zašto i kada sve ukazuje da je On pogrešan, Ženu uzbuđuje baš to što je pogrešno? Da li je slabost ili dar kada imaš pored sebe onog u čijem zagrljaju sve što si voljela prije njega postane nevažno? Da li nam srce smanji za pola broja strast, bolest, bliskost ili drskost? Jedna junakinja nije srećna što je sama, ali je srećna što je slobodna. Druga, bezglavo zaljubljena, svoj život kao da je tuđi predaje muškarcu kojeg voli. Treća, od onog sa kojim dijeli krevet želi da dobije nešto i zauzvrat, a ne samo ljubavnu patnju i obaveze. Četvrta zna da se većina velikih ljubavi pretvori u loše brakove. Zašto su muškarci nježni prema svojim slabostima? Zašto je nekoj ženi ono što ima od partnera sve, a nekoj drugoj nije ništa? Da li nam navike ili hrabrost upropaštavaju život? Eto to su poruke i pitanja iz romana Nikad nisam koji je gotovo filmska ljubavna priča koja se dešava u Beogradu, Pržnom, Budvi i Rimu od 2002. do 2019, ali i hronika društvenog života tog vremena kroz koju promiče lepeza likova, od studenata i profesora, sudija i pilota do kriminalaca i elitnih prostitutki.

Navikli ste publiku da u Vašim romanima nailaze na ohrabrenje da budu srećniji, voljeniji i slobodniji. Da li je to i Vaša lična potraga i kao književnice i kao žene?
– Uvijek je svaki moj roman na neki način i lično preispitivanje. Prvi, Zauvek u srcu, bio je u trenutku kada sam bila svježe razvedena samohrana majka i bilo je preispitivanje na temu – mogu li sama kroz život. Ovaj novi je u trenutku kada sam sama i majka odraslog djeteta, i preipitivanje da li nam budućnost, a ne prošlost, može postati ljepši dio života. Voljela bih da i ja i moje čitateljke naučimo da u zagrljaju muškarca kojeg volimo nikada ne zaboravimo ono što smo voljele i ko smo bile prije nego što smo srele Njega. Da i kada smo same budemo srećne što smo slobodne, da budemo nježne prema svojim slabostima i svaku grešku sebi oprostimo, umjesto da nam život obilježi kajanje.Voljela bih da moje čitateljke shvate da ljubav nije patnja i mučenje, pa ne treba juriti i popravljati onog koji nam ne uljepšava život. Ja sam to shvatila.

“Moj moto je: Sreća se u životu gradi, a tragedije se dešavaju”

Živimo u vremenu u kojem dominiraju nedostatak empatije, samoživost, otuđenost, bezvoljnost… U takvoj klimi vjerovati u ljubav za Vas je…?
– Vjera u ljubav je jedini lijek protiv bezvoljnosti koja je od svega što ste nabrojali najveći problem današnjice. Ne mislim samo na erotsku ljubav već i na ljubav prema djeci, prijateljima, poslu, životu… Savremena književnost zato danas treba da bude usmjerena ka otkrivanju mehanizama za buđenje poleta, entuzijazma i vjere u ljubav.
Naslov novog romana je sugestivan, šta se krije iza njega?
– Odgovor sam ispisala u romanu i vrlo sam srećna ovih dana kada po porukama mojih čitateljki shvatam da je poruka stigla na pravu adresu i da su je razumjele i mlade djevojke i zrele žene.
Šta to Vi nikada niste, a htjeli biste?
– Imam 51 godinu i tek sam na polovini života, i najvažnije je da želim da ostvarim sve što nisam, i osjećam da imam volje, želje i snage.
Poslije Sergeja Ćetkovića koji je otpjevao naslovnu numeru za prošli roman, ovog puta izbor je pao na Tijanu Dapčević?
– Braja je napisao melodiju i tekst za junakinju romana Nikad nisam, a Tijana je otpjevala raskošno i zrelo. Ovih dana snimamo spot i vjerujem, po reakcijama onih koji su čuli pjesmu, da će je djevojke i žene voljeti uz vino i u trenucima kada im neki “smanji srce za pola broja”.
Koliko uživate u ljetu, šta ga čini neodoljivim?
– Ljeto je moja Nova godina. Ja za Novu godinu u decembru i januaru mnogo radim, strepim, pišem i snimam. Ljeto je vrijeme kada ubirem plodove svog rada i skupljam energiju za septembar. Naslov jednog mog romana je Kao ljeto. U te dvije riječi stane opis bezbrižnosti koja uvijek, kao i ljeto, kratko traje.
Odmor ste proveli sa najboljom prijateljicom Sanjom Marinković? Gdje ste bile i kako izgleda vaš ljetnji provod?
– Bile smo prvo na Ibici, potom na Pržnom, a uskoro idemo na Hvar. Nas dvije smo isplanirale ljeto u odnosu na obaveze i aktivnosti naše djece. Kada nismo sa njima trudimo se da budemo bezbrižne i uživamo ljepše od tinejdžerki. Znate, obje mnogo radimo i mnogo se dajemo, i kao novinarke i kao majke i kao žene, tako da su ti kratki boravci na raznim destinacijama prije svega odmor za mozak. Svaka žena koja je odgovorna za svoju i egzistenciju svog djeteta mora sebe da časti sa nekoliko dana bezbrižnosti ili bar jednom nedjeljno sa nekoliko sati predaha.
Vaše prijateljstvo traje godinama, šta ga čini tako jakim i posebnim?
– Ono što čini svako jako prijateljstvo, a to je odanost. Pored toga, nas dvije mnogo zajedno radimo pa je naše prijateljstvo uvijek i kreativno, s druge strane vaspitane smo na istim kodeksima časti, pa smo jedna drugoj oslonac i kada je riječ o privatnom životu. Iskreno, više i ne znam šta nas sve vezuje jer su naši životi toliko ispreteni da mi je lakše da odgovorim na pitanje šta nas ne vezuje.
Jedan dio je bio rezervisan za Crnu Goru, za Pržno. Zašto je Crna Gora Vaša nezaobilazna ljetnja destinacija?
– Ja sam Crnogorka i moje ljetovanje je povratak kući. Takođe, obišla sam mnoge destinacije, ali Crna Gora jeste za mene najljepše mjesto na cijelom svijetu. Ovdje mi je majka, ukusi i mirisi koji me čine spokojnom, prijatelji sa kojima sam bezbrižna. Interesantno je da me nikada ni jedna biblioteka nije zvala da održim promociju knjige, iako se svaki moj roman dešava u Crnoj Gori, i mislim da sam u posljednjih 20 godina jedna od pet osoba najzaslužnijih za promociju kulture, tradicije i ljepote Crne Gore u cijelom regionu. Krivo mi je što to nije prepoznato od strane onih koji sjede na čelnim pozicijama raznih kulturnih instituacija.
Koje književno djelo je promijenilo Vaš pogled na svijet?
– Svi moji romani jer dok ih pišem obrnem kao čarapu samu sebe milion puta. Ona koja je napisala prvi roman Zauvek u srcu prije deset godina i ova koja je napisala Nikad nisam različito shvataju život i drugačije ga žive. I više volim ovu koja je pisala Nikad nisam.
Čija filmska estetika Vam je bliska, koje filmove možete gledati više puta?
– Ja sam svijet gledala očima Tarkovskog, Bergmana, Živka Nikolića i Almodovara, ali nikada nisam preskakala ni jedan film Meg Rajan, Džulije Roberts ili Hjua Granta. U tom nekom miksu slatkoće i površnosti sa cinizmom i nihilizmom i elitizmom, formirao se i moj karakter i moja lična estetika. Mogu da gledam milion puta filmove Kazablanka i Nothing Hill zato što me uvijek podstaknu da vjerujem u ljubav. Ja volim da vjerujem u ljubav i kada sam nevoljena.

“Vjera u ljubav je jedini lijek protiv bezvoljnosti koja je najveći problem današnjice”

Koje vrijednosti njegujete u svojoj porodici?
– Iskrenost, povjerenje, radost i ambiciju da se život živi. I, naravno, sve uz ideju da je jedini način da neko bude slobodan da bude obrazovan i vrijedan.
A koje strahove u Vama budi savremeni način života?
– Od kada je moja kćerka izrasla u odgovornu i zanimljivu djevojku ja nemam ni jedan strah.
Kako se snalazite u kuhinji?
– Maestralno. Volim da kuvam i umijem. Moja kuhinja ima i biblioteku od bokeške kuhinje i paštovačke do srpske i meksičke.
Koga biste od poznatih lica ugostili na večeri?
– Hjua Granta da se takmičimo u flertovanju.
Kada biste imali moć da mijenjate svijet, šta biste uradili?
– Izliječila bih sve bolesne i naredila da se izmisli vakcina protiv svih bolesti.
Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili kroz život i posao?
– Da je rad najbolja utjeha između dva ljubavna razočarenja.
Vode li Vas kroz život emocije ili racio?
– I jedno i drugo, ali emocijama više vjerujem.
Šta Vas može povrijediti?
– Izdaja onih koje volim.
Šta radite kad Vam dođe žuta minuta?
– Ćutim. Bježim.
Bez čega ne možete zamisliti život?
– Bez svega mogu. Pravo pitanje je bez koga ne mogu da zamislim život.
Moto kojim se vodite?
– Sreća se u životu gradi, a tragedije se dešavaju.
Da li je jutro pametnije od večeri?
– Nije. Meni je jutarnji kortizol povišen, a uveče sam umorna. Najpametnija sam oko 13 h.
Ko ima privilegiju da Vas dobro poznaje?
– Samo me kćerka Lenka savršeno poznaje.
Koje navike želite da se oslobodite?
– Ni jedne.Volim i svoje navike, ali i trenutke kada ih hrabro ubijam jer želim da imam neke nove.
Na šta trošite posljednje pare?
– Putovanja, hedonizam, obrazovanje moje kćerke.

Gracija 164, 16.8.2019.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...