U braku ili sami?

Čini se da parovi u braku imaju bar jednu stvar zbog koje treba da se osjećaju superiorno, a to je – zdravlje

spot_img

Bridžet Džons ih je zvala Smug Marrieds – što je izraz za žene u dugogodišnjim vezama koje sažalijevaju osobe koje su same. Ali, iritantni ili ne, čini se da parovi u braku imaju bar jednu stvar zbog koje se trebaju osjećati superiorno, a to je – zdravlje. Nekoliko studija pokazalo je da postoji veza između braka i niskog rizika od obolijevanja od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i respiratornih problema. Efekat je veći kod muškaraca, ali čini se i da žene koje su u braku ili žive s partnerom takođe imaju bolje zdravlje. Nekoliko je teorija koje idu u prilog ovome, kaže engleski dr Džordž Plubidis koji je dugoročno pratio zdravlje osoba rođenih 1958. i dovodio ga u vezu s porodičnim statusom. “U prosjeku, osobe koje su u dugogodišnjim vezama imaju zdraviji stil života od samaca. Parovi imaju veće prihode, a najčešće i širu društvenu mrežu, što umanjuje efekte koje veliki događaji i svakodnevni stres imaju na život.”

Ali, mnogi samci mogu da budu jednako zdravi, ako ne i zdraviji od onih koji su u braku. Ako pazite na sebe, imate relativno dobra primanja i mnogo prijatelja, možete biti jednako zdravi kao Smug Marrieds. Čini se da osobe koje nisu u braku više vremena provode vježbajući, od čega samo mogu imati koristi. Veoma je bitno da ne ostajete u lošim vezama samo da bi izbjegli samački život. Studija sprovedena na 9.000 Britanaca dovela je u vezu stresne odnose s povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dok je drugo istraživanje pokazalo da razvod privremeno povećava rizik od smrti, bez obzira na uzrok.

Dugoročno, Plubidisova studija sugeriše da je ipak bolje voljeti i biti ostavljen nego ne voljeti nikada: “Otkrili smo da je kod osoba koje su prošle kroz rastavu ili razvod – sve dok ne stupe u novu vezu – zdravlje slično onima koji su u vezi.”

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO