Vila Iv Sen Lorana u Maroku postala hotel

spot_img

Vilu Mabrouka (mabrouka – arapski kuća sreće), dom slavnog dizajnera Iv Sen Lorana i njegovog partnera Pjera Beržea u Tangeru, kupio je i obnovio britanski dizajner Džasper Konran te je nekadašnja privatna rezidencija s pogledom na more i okružena egzotičnom baštom – postala hotel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Mabrouka (@villamabrouka)

Sen Loran i Berže dobro su poznavali Maroko u kojem su već imali Vilu Oaza u Marakešu, kada su 1990. godine kupili ovu vilu u Tangeru. Povjerivši projekat opremanja dizajneru interijera Žaku Granžu (Jacques Grange), par je želio da njihova vila izgleda kao “dom ekscentričnog Engleza iz 1950-ih koji je došao da živi u grad; Iv je želio drugačiji vibe i boju za svaku sobu: plavu sobu, žutu sobu i tako dalje”, piše Granž u knjizi Les Paradis Secrets d’Yves Saint Laurent et Pierre Bergé.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Mabrouka (@villamabrouka)

Okružena palmama, stablima voća, ružama, jasminom i cvjetovima narandže, koji čine najljepši vrt Tangera, nekoliko koraka od gradske vreve Medine, vila ima dvanaest šarenih soba koje je britanski dizajner želio oživjeti ne gubeći ništa od stilskog nasljeđa kreativnog para i s najvećim poštovanjem prema izvornoj strukturi i bogatstvu marokanske arhitekture. Osim velikog bazena uklesanog u stijenu, Konran je sagradio još jedan bazen boje smaragda, zatim tri restorana, a uz pomoć najboljih lokalnih majstora ponovo je napravio sav namještaj.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Villa Mabrouka (@villamabrouka)

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO