NaslovnicaZdravljeVino za zdravlje crijeva

Iz iste kategorije

Vino za zdravlje crijeva

Osim što je čaša vina dobra za srce, pozitivno djeluje i na ostatak organizma

Posljednjih godina vidjeli smo bezbroj naslova koji govore o tome da alkohol, posebno vino, može pozitivno da djeluje na zdravlje ako se umjereno koristi – što je za mnoge jedna od najboljih zdravstvenih vijesti koje smo dosad čuli. Brojna istraživanja pokazala su da konzumiranje nekoliko čaša (posebno crvenog) vina nedjeljno efikasno djeluje na zdravlje, te da se vezuje za snižavanje rizika od moždanog udara i srčanih oboljenja. Takođe, potvrđeno je da jedna čaša vina prije spavanja pomaže kod gubitka kilograma, što je rezultat dvije studije sprovedene na Državnom univerzitetu u Vašingtonu i na harvardskom Medicinskom fakultetu. Evo zbog čega: u crvenom vinu postoji polifenol, zvani rezveratrol, koji pretvara“bijelu masnoću” u “bež masnoću” (odnosno u verziju koja lakše sagorijeva). Još zanimljivije je da je 13-godišnja studija na Harvardu, u kojoj je učestvovalo 20.000 žena, pokazala da su one koje su konzumirale dvije čaše vina dnevno imale 70% manje šanse da pate od prekomjerne težine.
To znači da je flaša vina koju ćete za večerom podijeliti s prijateljicama nešto zbog čega ne trebate da osjećate krivicu.

Čaša-dvije dnevno

Pa ipak, zahvaljujući istraživanju provedenom na Univerzitetu u Groningenu, u Holandiji, sada znamo da postoji još jedan razlog zbog čega, nakon posla, kada želimo da se opustimo kod kuće, treba da konzumiramo jednu do dvije čaše vina. Svima je poznato koliko jogurt, zahvaljujući probioticima koji se u njemu nalaze, pozitivno djeluje na rad crijeva, a sada znamo da slično djeluje i vino, koje takođe doprinosi mikrobiološkoj raznovrsnosti u našim crijevima.
Studija – u kojoj su istraživači analizirali uzorke stolice preko 1.000 odraslih Holanđana – trebala je pokazati kako određene vrste namirnica utiču na mikrobiologiju u našem organizmu i osjetljivu ravnotežu bakterija, pomažući varenje hrane, regulišući imuni sistem, te se trudeći da se svi ti procesi odvijaju glatko. Postoje čak i neke indikacije da mikrobiološki svijet u našem organizmu utiče na poremećaj i promjene raspoloženja, kao i na cijeli spektar bolesti, među kojima je sindrom iritabilnih crijeva. Drugim riječima, očuvanje zdrave mikrobiološke raznovrsnosti u našem je najboljem interesu.
Istraživači su otkrili da kafa, vino i čaj promovišu tu raznovrsnost. “Postoji dobra korelacija između mikrobiološke raznovrsnosti i zdravlja: veća raznovrsnost je bolja”, pojašnjava dr Aleksandra Zernakova, istraživačica na Univerzitetu Groningen i prva autorka studije.
Takođe su otkrili da šećer i ugljeni hidrati imaju suprotno dejstvo, pa ukoliko želite da učinite nešto dobro za svoja crijeva, klonite se slatkih napitaka i zamijenite ih čašom vina, uz koje ćete se poslužiti voćem umjesto sirom i krekerima.

Nedavno objavljeno