Virak – čuvar ženskog zdravlja

Čaj od virka poznat je po rezultatima u regulisanju menstrualnog ciklusa, poremećaju hormona i drugih oboljenja reproduktivnih organa žene

Biljka virak (Alchemilla vulgaris) poznata je i kao sitna rosnica, biserak, vrkuta i gospin plašt. Ovaj posljednji naziv dobila je zbog polukružnog izgleda listova koji podsjećaju na srednjovjekovni ženski plašt, a već od tada je poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Raste u brdsko-planinskim predjelima, na pašnjacima i pored potoka, a cvjeta od juna do septembra. Virak je najpoznatiji po ljekovitim osobinama koje se odnose, prije svega, na ženske bolesti. Zbog svojih sastojaka koji pozitivno utiču na reproduktivne organe, koristi se kod problema za začećem, neredovnog ciklusa, menopauze, PMS-a, kao i nakon porođaja. Zahvaljujući salicilnoj kiselini koju sadrži pomaže u toku bolnih ciklusa tako što ublažava bol i umiruje grčeve. Pozitivno utiče na regulisanje hormona, zbog čega se i koristi tokom menopauze, kao i za regulisanje menstrualnog ciklusa. Smatra se da korišćenje virka olakšava porođaj i pomaže u oporavku reproduktivnih organa i kože nakon porođaja. Najčešće se konzumira u vidu čaja, ali i kao tinktura (kapi), obloge i kupke. Od ekstrakta virka u kombinaciji sa ekstraktima drugih biljaka prave se i vaginalete, koje se koriste za liječenje mioma na materici, endometrioze i sličnih problema. Poznati švajcarski travar Johan Kincle je tvrdio da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom ovog čaja.

Virak čaj

Za pripremu čaja od virka koriste se osušeni listovi i cvjetovi. Dvije kašičice dodati u dvije šolje proključale vode i pustiti da odstoji oko 10 minuta. Čaj treba piti dva do tri puta dnevno, i to uvijek svježe pripremljen, jer mu je djelovanje jače. Poslije mjesec dana treba napraviti pauzu od desetak dana i nakon toga ponovo nastaviti sa korišćenjem čaja.

Virak ima blagotvorna dejstva i u tretiranju kožnih infekcija, ekcema, uboda insekata, a listovi ove čudotvorne biljke se koriste i za tretiranje rana, manjih ogrebotina ili opekotina. Koristi se i za ublažavanje bora i drugih znakova starenja na koži. Ima pozitivno dejstvo i na digestivni trakt, ublažava stomačne tegobe, olakšava varenje, pomaže poboljšanju apetita.

Sadrži velike količine vitamina C. U sastavu ima organske kiseline (elagna, salicilna kiselina), flavanoide, fitosterine… Tanini iz listova čine virak gorkim i oporim. Utvrđeno je da sarži i agrimonin koji sprečava pojavu raka dojke.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...