spot_img

Više proteina, manje kilograma!

Nikako da smršate? Možda vam treba više proteina

spot_img

Prilikom planiranja dijete i odgovarajućeg menija, mogli biste da imate više koristi ako pogledate sastav proizvoda, a ne količinu kalorija. Pritom, posebnu pažnju obratite na to koliko proteina unosite svakog dana u organizam. Ako se dvoumite da li da uvedete dijetu zasnovanu na većem unosu proteina, evo zašto to treba da uradite.

Bićete zadovoljni: Prema navodima Ester Blum, američke kliničke i holističke dijetetičarke i autorke knjige Cavewomen Don’t Get Fat, hrana bogata proteinima reguliše apetit, jer je organizmu potrebno više vremena da svari, metabolizira i iskoristi proteine, što znači da se istovremeno troši više kalorija da bi se zadovoljio ovaj proces. Ester kaže da joj je iskustvo sa klijentima pokazalo da su brže i lakše gubili kilograme prilikom konzumiranja proteina.

Pomaže izgradnju mišićnog tkiva: Istraživanja su pokazala da ukoliko udvostručite unos proteina i redovno se bavite fizičkim aktivnostima, znatno će da se ubrza gubitak masnog tkiva, a pritom nećete gubiti mišićnu masu. Prema tvrdnjama fitnes trenera, svi koji rade vježbe izdržljivosti trebalo bi da povećaju unos proteina za najmanje 10 grama odmah nakon intenzivnijeg vježbanja – kako bi tijelo primilo sve potrebne hranljive materije neophodne za izgradnju i razvoj mišića. Ovo je veoma bitno jer drastično može da utiče na izbor užine koju uzimate nakon treninga. Naravno, sve gore navedeno ne znači da treba dalje da vodite računa o unosu kalorija. To je i dalje imperativ za one koji se trude da smršaju. Ali, nije jedino na šta treba obraćati pažnju. Iako ishrana bogata proteinima može imati više kalorija, namirnice poput bijelog mesa, ribe i orašastih plodova su osnova zdrave (i zadovoljavajuće) dijete koja će nivo energije držati na zadovoljavajućem nivou. Ukoliko ste se ipak odlučili za vegansku ili vegetarijansku dijetu, potrudite se da se na vašem stolu nađu oni plodovi koji su bogati proteinima.

Izvori proteina su: meso, piletina, riba, jaja, žitarice, sjemenke, mliječni i proizvodi od soje.

Visokoproteinski napitak od banane i bademovog mlijeka

-

Šejkovi su odličan način da u organizam unesete sve hranljive tvari koje su mu potrebne, ali pitanje je kako napraviti šejk koji je istovremeno ukusan i niskokaloričan? Evo jednog ukusnog i detoksirajućeg šejka, koji je odličan za vegetarijance koji traže izvore hrane bogate proteinima kao zamjenu za meso, ribu i jaja, a idealan je i za one u potrazi za savršenom užinom.

SASTOJCI: 1 šolja bademovog mlijeka, 1 zaleđena banana, 1 kašika bademovog putera, 3 kocke leda, 1 kašičica sitno sjeckanih badema (po želji)

PRIPREMA: Prva četiri sastojka miksajte sve dok masa ne postane glatka. Možete dodati još mlijeka ukoliko želite da šejk bude rjeđi. Pospite nasjeckanim bademima i uživajte!

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO