spot_img

Vitalnost u jednom dahu

Popularnost joge raste iz dana u dan. Određeni pokreti pomažu nam da se oslobodimo teških misli, razmišljamo pozitivnije, budemo bolje raspoloženi te blagotovorno djeluju i na um i na tijelo, a u njihovoj osnovi je pravilno disanje

spot_img

“S joga tehnikama možemo naše disanje transformisati u snažno energetsko strujanje. Tako poboljšavamo oksigenaciju te se ćelije i tkiva dubinski regenerišu”, kaže svjetski poznata učiteljica joge Šiva Rea, koju je New York Times davno nazvao rok-zvijezdom joge, njeni seminari su uvijek popunjeni do zadnjeg mjesta, a fanovi su spremni da je prate svugdje po svijetu. I to sve zahvaljujući njenim lekcijama o moći disanja. Ona tvrdi da je unutrašnje disanje veoma efikasan instrument regeneracije. Dovoljno je da ga naučite koristiti na korektan način. A rezultati nisu vidljivi samo na psihičkom ili emotivnom nivou, misao postaje jasnija, slobodnija, a tijelo odslikava to stanje blistavosti. Kada udišemo, dah nas prožima od glave do pete, otklanjajući toksine i nečistoće. Krv dobiva kiseonik, stres popušta, a intelektualne sposobnosti jačaju, počevši od koncentracije, pa do memorije i kreativnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shiva Rea (@shivarea108)

SPA CENTAR POSVEĆEN DISANJU

Američki kardiolog Robert Benson istog je mišljenja. Više od 20 godina proučavao je fiziološke efekte tai chija, transcedentalne meditacije, joge: “Kao da tijelo povuče ručnu kočnicu, ali na prirodan i nježan način, krvni pritisak se snižava, otkucaji srca usporavaju, disanje je sporije, a potrošnja kisika smanjuje za 17%.” Nije nimalo slučajno što je u Njujorku još prije desetak godina otvoren prvi Breathing Spa centar, hram blagostanja posvećen terapeutskim vrijednostima disanja. Prije nego počne bilo koji tretman, klijenti se podvrgavaju ciklusu kontrolisanih vježbi disanja u takozvanoj “dvorani za dekompresiju”. Vazduh je obogaćen mirisom esencijalnih ulja, s ciljem pripreme organizma za narednu terapiju, korištenjem aromatskih potencijala mirisa i dubokog disanja. Osobe koje ispoljavaju simptome umora, pada tonusa i slabosti, podvrgavaju se tretmanima podizanja energije (esencijalnim uljima limuna, narandže i jasmina), a za one koji osjećaju nemir i napetost, terapeut bira opuštajuće note cedra, mirisne smole i tamjana.

Mnogi brendovi razvijaju posebne formule za primjenu aromaterapije u vlastitom domu, od svijeća s potpuno prirodnim uljem do bukea sa sezonskim mirisima, isprobavajući nove načine obogaćivanja zraka određenim aromama u zatvorenim prostorima. Svojevremeno je i Salvatore Ferragamo kreirao cijelu kolekciju inspirisanu toaletnom vodom Tuscan Soul, realizujući inovativne načine za otpuštanje mirisa. Ručno rađeni umetak, koji podsjeća na kamen, izrađen od specijalne keramike, uranja se u miris dok ga potpuno ne upije, da bi ga zatim lagano i povremeno otpuštao u željenom ambijentu. Francuski brend Sanoflore, proizvođač prirodne i organske kozmetike, opredijelio se za praktični Spray Sos, sadrži esencijalna ulja koja stvaraju zaštitni i energizirajući oblak i pročišćavaju vazduh. Ponesete li ga na čas joge, naprimjer, regenerišući efekti su sigurni, uz pravilno disanje. (S.C)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kris Carr (@crazysexykris)

-

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO