spot_img

Vlada i Ministarstvo kulture i medija posvećeni ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i radiće predano na poboljšanju koordinacije zajedničkih aktivnosti

Crna Gora je posvećena implementaciji Ciljeva održivog razvoja, značajno će ojačati politike prema mladima, intenziviraće saradnju sa međunarodnim organizacijama, a sve mjere i aktivnosti usmjeriti prema zelenoj agendi, uključujući i projekte iz kulture, poručila je ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović.

spot_img

Tamara Vujović se sastala sa rezidentnim koordinatorom UN za Crnu Goru Piterom Lundbergom, a bilo je riječi o predanosti Vlade i Ministarstva kulture i medija ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja, s posebnim fokusom na rodnu ravnopravnost, kvalitetno obrazovanje, te investicije u zeleni razvoj i inovacije, posebno u kreativnim industrijama.

Vujović je kazala da veoma poštuje misiju UN-a i napore koje ulaže u ispunjavanje Ciljeva održivog razvoja kako bi se što prije u što većoj mjeri ispunili, a rok je kratak. “Što se tiče održivog razvoja, rodne ravnopravnosti, prava na zdravlje, klimatskih promjena, za sve to se na prvi pogled ne bi reklo da ima veze sa kulturom, a zapravo je itekako inkorporirano u svaki segment kulture, a da ne spomijenjem ovaj drugi dio mog portfolija, a to su mediji, koji u svakom od ovih ciljeva mogu da daju poseban značaj”, naglasila je Vujović, te dodala da se radi na promociji kulturnih vrijednosti, kulturne baštine i kulturnog stvaralaštva i smatra da se mnogo može uraditi na primjeru održivog turizma, koji manje zagađuje i ima ekološku osviješćenost.

“Posebno bitno u kontekstu Crne Gore kao ekološke države jeste da su sve naše mjere i aktivnosti usmjerene prema zelenoj agendi, s ciljem očuvanja okoline i zaštite životne sredine. Puno je posla pred nama i radujemo se održavanju aktivne komunikacije s UNESCO-m u narednom periodu”, kazala je Vujović. Naglasila je uspješnu saradnju s agencijom UNOPS u vezi s velikim projektima Ministarstva, posebno kada je riječ o Sporazumu o saradnji za izgradnju novog Muzeja savremene umjetnosti.

“Planiramo značajno obratiti pažnju na položaj mladih u Crnoj Gori. Posvećeni smo demografskoj obnovi zemlje, te ćemo pojačati politike usmjerene prema djeci, adolescentima i porodicama. Imamo namjeru intenzivirati saradnju s UNESCO-m,u cilju zaštite i valorizacije kulturne baštine.”

Naglasila je važnost kulture za razvoj čovjeka i smatra da je to ključna karika socijalne kohezije, do koje se dolazi predanim radom na pažljivo osmišljenim kulturnim politikama, između ostalog. Vujović je zahvalila Lundbergu i naglasila da je njegova misija u Crnoj Gori bila vidljiva kroz cijeli sistem i da su pokrenute aktivnosti koje doprinose ostvarivanju boljih rezultata.

-

Piter Lundberg je čestitao ministarki imenovanje uz nadu za daljnjim unapređenjem saradnje na putu ostvarivanja Ciljeva održivog razvoja.

”Crna Gora ima proaktivan pristup ostvarivanju Agende za održivi razvoj do 2030, čime ujedno i doprinosi snaženju procesa pristupanja Evropskoj uniji, s obzirom na visok stepen komplementarnosti dva razvojna procesa. Resor kulture i medija posebno je važan na tom putu, obzirom da prožima svih 17 Ciljeva održivog razvoja”, kazao je Lundberg, ističući opredijeljenost sistema Ujedinjenih nacija da nastavi podršku Crnoj Gori na daljem ostvarivanju Agende 2030.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO