Vlaović: Aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve

Sve aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve i građenju novog imidža grada sa bogatim kulturnim sadržajima, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

spot_img
Ministarka i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović posjetile su Opštinu Budva, gdje su razgovarale sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima, kao i timom koji radi na projektu “Budva-Boka 2028 – Evropska prijestonica kulture”.
Glavna tema sastanka bile su aktivnosti na projektu Evropske prijestonice kulture, razmatranje dosadašnjih aktivnosti i koraci koji će uslijediti u narednom periodu.
„Ovo je izuzetno značajan projekat kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru, a Ministarstvo kulture i medija će pružiti podrškuz svim učesnicima u procesu“, navela je Vlaović.
Predsjednik opštine naveo je da se Budva odlučila na ovaj korak upravo zbog činjenice da titulu Evropska prijestonica kulture dobijaju gradovi koji prepoznaju probleme i kojima je neophodna reforma u kulturnom smislu.
„Uključivanjem Boke i ostalih gradova planiramo da, ukoliko postanemo Evropska prijestonica kulture 2028 godine, omogućimo cijeloj Crnoj Gori da promoviše svoju kulturu i kulturnu raznolikost na evropskom nivou“, naveo je Božović.
Mijović Durutović je naglasila opredijeljenost svih aktera uspješnoj realizaciji projekta, ali i u slučaju da se titula ne dobije, istakla je da Budva na ovaj način pokazuje odlučnost da se razvija u novom pravcu.
Članovi tima koji rade na aplikaciji predstavili su na sastanku sve što je do sada urađeno i ono što Budvu u narednim fazama očekuje.
Na sastanku je bilo riječi i o potrebi izrade Programa razvoja kulture na opštinskom nivou, koji je jedan od uslova za sticanje statusa, uz podsjećanje da je u toku izrada Nacionalnog programa razvoja kulture koji će biti dobra osnova za ovaj dokument.
Dogovoreno je formiranje tima koji će činiti predstavici Ministarstva i Opštine, a koji će koordinirati projekat u narednim fazama.
Tokom posjete Opštini Budva, ministarka Vlaović je obišla i javne ustanove Narodna biblioteka Budva, Grad teatar i Muzeji i galerije Budve.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO