Vlaović dodijelila nagradu za najbolji muzej “Živa” hrvatskom Gradskom muzeju Virovitica 

Ona je, na svečanoj dodjeli nagrade Živa na Forumu slovenskih kultura u Sloveniji, istakla da je vrijeme u kojem živimo bremenito izazovima za sve ono što drži na okupu kulturne i identitetske posebnosti jednog naroda.  

“Ta nas činjenica obavezuje na viši nivo saradnje u okviru porodice slovenskih naroda – između kultura istog jezičkog korjena, prepoznatljivih tradicija i sličnih istorijskih iskustava“, navela je Vlaović.
Adekvatan razvoj kulturnih politika mora podrazumijevati stalno unapređivanje kako normativnih tako i infrastrukturalnih uslova za obavljanje muzejske djelatnosti, posebno u kontekstu promjena izazvanih ubrzanim naučno-tehnološkim razvojem savremenog društva, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.
Prema njenim riječima, Forum slovenskih kultura, kao međunarodna fondacija pokazala se, kroz svoje višegodišnje postojanje, kao značajna platforma za upostavljanje direktnih kontakata i saradnje između institucija i organizacija slovenskih zemalja.
„Treba istaći da je crnogorska kulturna scena, kroz projekte ove Fondacije, posebno u kontekstu prevodilaštva i jačanja saradnja u oblasti lingvistike i slavistike, dobila priliku da adekvatno valorizuje svoja stvaralačka dostignuća, ali i uspostavi direktnu saradnju sa drugim državama, članicama Foruma“, rekla je Vlaović.
Podsjetila je da su muzeji u Crnoj Gori u više navrata bili laureati specijalnih priznanja u okvir dodjele nagrade Živa, što je, kako je kazala, u znatnoj mjeri predstavljalo podstrijek za unapređenje muzejske djelatnosti naše države.
„Zato sa sigurnošću možemo reći da ćemo uložiti dodatne napore kako bi se uspješni modeli saradnje koje smo ostvarili u dosadašnjem periodu nastavili i u budućnosti“, poručila je Vlaović.
Ministarka smatra da pokretna kulturna baština poseban značaj dobija u kontekstu savremene muzejske prezentacije, koja doprinosi ne samo zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, već i podizanju svijesti o važnosti kulture za razvoj i očuvanje identiteta svih pojedinaca.
Istakla je da se današnji muzeji nalaze pred posebnim izazovima, kako u odnosu na principe sprovođenja mjera zaštite i očuvanja pokretnog nasljeđa, tako i u iznalaženju efikasnijih modela za privlačenje nove publike i osmišljavanje adekvatne i prijemčive prezentacije kulturne baštine.
Kazala je da je jedan od načina za podizanje svijesti o značaju kulturnog nasljeđa, koji se ne ograničava samo na nacionalni razvoj kulturnih politika, već je primjenjiv u svim formama međunarodne saradnje današnja svečanost, koja daje priliku da još jednom ukažemo na značaj zaštite i očuvanja muzeja, ali i ulaganja u savremenu prezentaciju muzejskih kolekcija.
„Tako je nagrada Živa, kroz svoje višegodišnje postojanje, doprinijela ne samo valorizaciji i adekvatnoj prezentaciji pokrenog kulturnog nasljeđa slovenskih naroda, već je umnogmome uticala na poboljšanju uslova za obavljanje muzejske djelatnosti, cijeneći da su muzeji, dobitnici ovog značajnog priznanja, težili i uspijevali da dostignu visoke standarde savremene muzejske prezentacije“, ocijenila je Vlaović.
Ministarka je uputila ovogodišnjem dobitniku nagrade Živa iskrene čestitke.
Forum slovenskih kultura (FSK) je međunarodna organizacija osnovana 2004. godine, s ciljem očuvanja i razvoja kulturnih vrijednosti, tradicija i kulturnih sadržaja na prostoru država u kojima se govori slovenskim jezicima.
Danas Forum okuplja  trinaest članica: Bjelorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Češka, Crna Gora, Hrvatska, Poljska, Ruska Federacija, Sjeverna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.
Nagradom Živa Forum slovenskih kultura želi da promoviše izvrsnost u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine u području slovenskih zemalja, podrži uspješne prakse u oblasti materijalne kulturne baštine i da unaprijedi razmjenu znanja i iskustva.
Ovogodišnji crnogorski kandidati bili su JU Prirodnjački muzej, Danilovgradska umjetnička kolonija i JU Muzeji i galerije Budve.
Nagrada je uspostavljena 2012. godine.
Crnogorski predstavnik u žiriju za dodjelu nagrade Živa je v.d generalne direktorice Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija Dobrila Vlahović, a resorna ministarka Vlaović je član Upravnog odbora Foruma.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno