Vlaović: Kalendarsko ustanovljenje Dana kulture realan nagovještaj drugačijih praksi koje definišu odnos društva prema kulturi

Kalendarsko ustanovljenje Dana kulture nije samo čin simboličkog označavanja promjene u odnosu društva prema kulturi, već i realan nagovještaj drugačijih praksi koje definišu taj odnos, a one moraju biti vidljivije i učinkovitije u procesu pozicioniranja države u savremene tokove visokorazvijenog svijeta.

To je poručila ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom obilježavanja Dana kulture u Crnoj Gori.
“Prvo zvanično obilježavanje Dana kulture dočekujemo u veoma kompleksnom i izazovnom trenutku za kulturu Crne Gore. Te složene i za ovu važnu oblast nimalo prijemčive okolnosti proizvod su spleta otežavajućih faktora čije se ishodište, rekla bih, jednako može prepoznati na globalnom, kao i na loklanom nivou”, rekla je ministarka.
Prema njenim riječima, sve aktivnosti Ministarstva kulture i medija će biti usmjerene na iznalaženje efikasnijih načina za stvaranje boljih uslova daljem razvoju kulturnog života na prostoru Crne Gore.
“Započeti procesi usmjereni su na uspostavljanje jedne raznovrsnije i sadržajnije dinamike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i na uvođenje naprednijih metoda očuvanja, zaštite i prezentacije našeg kulturnog nasljeđa”, navela je Vlaović.
Ocijenila je da je neophodno proširenje institucionalne podrške onim kulturnim segmentima koji se u vremenu u kojem živimo nameću kao neophodni modeli za održiv razvoj kulture.
“Prioritetne su oblasti kreativnih industrija, ali i svi oni inovativni procesi u kulturi koji su u nagovještaju i čije vrijeme tek dolazi”, precizirala je Vlaović.
Najavila je da će, povodom Njegoševog dana, Ministarstvo kulture i medija, organizovati programe kojima će se obilježiti ovaj važan praznik u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore
“Program će započeti izložbom ,,Buđenje”, gdje će svoje radove predstaviti šest crnogorskih  umjetnica, a pratiće ga niz panel diskusija i muzičkih programa koji će se održati u zgradi Ministarstva”, navela je Vlaović.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno