Vlaović: Kreativni hub u Kotoru može biti generator novih ideja u kulturi 

Kreativni hub još uvijek nije zaživio u programskom smislu, ali može biti generator novih ideja u kulturi ne samo Kotora, već cijele Crne Gore i podsticati međunarodnu saradnju i razmjenu umjetnika. 

spot_img

To je poručeno na sastanku koji je ministarka kulture i medija Maša Vlaović imala sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem. 

“Kotor Art festival je manifestacija od posebnog značaja, zato je Ministarstvo spremno da u saradnji sa Opštinom Kotor nastavi sa podrškom ovom festivalu“ poručila je Vlaović.

Po mišljenju ministarke Vlaović, Kreativni hab u Kotoru još uvijek nije zaživio u programskom smislu, pa ga u narednom periodu kroz dobre projekte i osmišljene politike treba predstaviti kao glavni generator novih ideja u kulturi. Ministarstvo kulture i medija izrazilo je spremnost da u saradnji sa Opštinom Kotor zajednički kreira programske sadržaje za kreativni hub koji će doprinijeti jačanju međunarodne saradnje i podsticati razmjenu umjetnika.

Predsjednik Jokić je najavio namjeru Opštine Kotor da se ove  godine, kada se održava trideseto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za djecu, donese odluka o osnivanju Javne ustanove Pozorište za djecu.

Na sastanku je podržana ova inicijativa, a Ministrastvo kulture i medija izrazilo je spremnost da Opštini Kotor pruži svu neophodnu podršku u realizaciji ovog procesa.

-

Resorna ministarka Vlaović istakla je da je cilj Ministarstva da se kreira što više kulturnih sadržaja za djecu i mlade i da je odluka Opštine Kotor o formiranju pozorišta u skladu sa planovima Ministarstva za naredni period.

Vlaović je istakla da je trenutno prioritet izrada Nacionalnog programa razvoja kulture, te pozvala čelnike Opštine Kotor da dostave svoje predloge i sugestije, cijeneći da lokalne samouprave mogu dati značajan dorinos izradi kvalitetnog petogodišnjeg plana i strategije u oblasti kulture.

Na sastanku je bilo riječi i o Upravi za zaštitu kulturnih dobara i radu područnog odjeljenja u Kotoru, te je zaključeno da je neophodno kadrovski osnažiti i unaprijediti rad Uprave kako bi odgovorila brojnim zahtjevima koji dolaze područja koje se nalazi pod zaštitom UNESCO.

Ministarka Vlaović je istakla da će Ministarstvo kulture i medija raditi na rješavanju ovog pitanja i dati svoj doprinos unapređenju rada Uprave.

Izvor: prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO