Vlaović: Naš zadatak da čuvamo sjećanje na dinastičku povezanost kraljevskih kuća Savoja i Petrović-Njegoš

Zajednički život kralja Vitorija Emanuela i kraljice Jelene Savojske može poslužiti kao primjer na kojem će Crna Gora i Italija dalje učvršćivati saradnju između država, posebno u oblasti kulture, istakla je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

spot_img
Ona je danas, na otvaranju izložbe fotografija “Jelena, kraljica Italije” u Galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, kazala da svako podsjećanje na kraljicu Jelenu Savojsku u njenom rodnom gradu predstavlja svojevrsni povratak u vrijeme koje istorija Cetinja i Crne Gore bilježi kao doba redefinisanja državne paradigme.
„Upravo to nam u dobroj mjeri predočava materijal koji je prezentovan na izložbi čiji će nam koncept omogućiti da steknemo potpuniji uvid u život kraljice Jelene. Brojne situacije koje su zabilježene na ovim fotografijama pokazuju nam i dio onoga što se može naslutiti iza njihovog prvog plana, koji je u ovom žanru, po prirodi stvari, uvijek pomalo stereotipan“, navela je Vlaović.
Kazala je da se na porodičnim fotografijama otkrivaju i oni intimistički valeri života bračnog para čije su sudbine, kako je navela, na najdirektniji način bile uvučene u vrtlog istorije i upravo se u toj auri privatnosti može prepoznati ono što je njihovu bliskost izdizalo iznada krute monarhističke zadatosti.
„Ta je bliskost ostala neokrnjena i pred velikim izazovima „krune“ i epohe, a oni su se nerijetko ticali protivrječnosti koje je nametalo vrijeme čestih interesnih obrta u tadašnjim geopolitičkim previranjima“, istakla je ministarka
Prema njenim riječima, Jelena Petrović je donijela u kraljevsku kuću Savoja jedno za evropske dvorove pomalo zaboravljeno iskustvo, iskustvo naroda čiji je opstanak zavisio isključivo od sopstvenih sposobnosti, a one su u takvim uslovima podrazumijevale jedan viši nivo požrtvovanja.
„Upravo to će presudno uticati da u karakteru Jelene Savojske njena nova domovina prepozna požrtvovanost i brižnost, što je ona često tako neposredno pokazivala. To je dodatno uticalo da lik kraljice Jelene dobije poseban ikonički status, jednako značajan i za italijanski i za crnogorski narod“, rekla je Vlaović.
Poručila je da je naš zadatak da čuvamo sjećanje na dinastičku povezanost kraljevskih kuća Savoja i Petrović-Njegoš.
„Značajnu inspiraciju za svaki vid dalje saradnje između Italije i Crne Gore uvijek možemo naći u postojanosti i uzajamnom poštovanju kakvi su vladali u zajedničkom životi kralja Vitoria Emanuela i kraljice Jelene“, zaključila je Vlaović.
Izložba su realizovali Ministarstvo kulture i medija i Ambasada Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Italijanskim Institutom za kulturu u Beogradu i Institutom za istoriju italijanskog Rizorđimenta u Rimu, a povodom obilježavanja 70 godina od smrti kraljice Jelene Savojske.
Na otvaranju su, pored ministarke Vlaović, govorili i ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Maresla i profesor Marco Pizzo sa Instituta za istoriju italijanskog Rizorđimenta u Rimu.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO