spot_img

Vlaović: Pokrenućemo realizaciju Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja potpisanog između Crne Gore i Italije

Ministarstvo kulture i medija inteziviraće realizaciju Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja potpisanog 2014. godine između Vlade Crne Gore i Italije, koji će osim pravnog okvira omogućiti i finansijski okvir za uspješno sprovođenje planiranih i neophodnih aktivnosti za unapređenje kulturnih politika obije države. 

spot_img
To je saopštila ministarka kulture i medija Maša Vlaović tokom sastanka sa ambasadorkom Italije u Crnoj Gori Andreinom Marselom.
Ministarka je podsjetila da institucije i organizacije iz oblasti kulture Crne Gore i Italije imaju mogućnost saradnje kroz prekogranične programe saradnje, kao i kroz ostale fondove i programe Evropske unije namjenjene sektoru kulture.
“Crna Gora bilježi izuzetno pozitivno iskustvo u saradnji sa italijanskim institucijama u okviru IPA projekta 3C i aktivnosti koje se tiču programa razmjene i mobilnosti umjetnika u cilju pospješivanja sektora kreativnih industrija”, istakla je Vlaović.
U tom kontekstu, kako je dodala, Ministarstvo kulture i medija planira organizovanje programa razmjene u kreativnom habu u Kotoru, kao i Pulji u Italiji, za koje su, na osnovu javnog poziva odabrani umjetnici iz Crne Gore i Italije, koji će učestvovati u programima čija realizacija se planira do kraja tekuće i početkom naredne godine.
“Ne treba zaboraviti da je Ministarstvo u prethodnom periodu, putem konkursa za sufinansiranje projekata i programa od značaja za kulturno – umjetničko stvaralaštvo, finansijski podržalo veliki broj projekata koji za cilj imaju promociju kulture i kulturne baštine ove dvije države, kao i umjetničkih rezidencija i programa sa učešćem umjetnika iz Crne Gore i Italije”, rekla je Vlaović.
Govoreći o kulturnoj baštini, Vlaović i Marsel su saglasne da je potrebno produbiti i nadograditi saradnju na polju edukacije stručnjaka iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO