spot_img

Vlaović: Radio ostaje najdostupniji medij koji dopire do najšire publike i kreira društvenu različitost

U savremenom digitalnom svijetu radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete i ima jedinstvenu sposobnost da dopre do najšire publike i kreira društvenu različitost, kazala je ministarska kulture i medija, Maša Vlaović. 

spot_img
Ona i Neđeljko Rudović su povodom Svjetskog dana radija posjetili Radio Cetinje, gdje su razgovarali sa direktoricom Ivanom Jabučanin.
“Sa Cetinja se oglasila prva radio stanica u Crnoj Gori. Mi danas, pored radio Cetinja, imamo 14 lokalnih javnih emitera, od kojih se dobar dio suočava sa finansijskom neodrživošću. To je bio motiv da u Nacrtu zakona o AVM uslugama predvidimo veća izdvajanja lokalnih samouprava za lokalne javne servise”, podsjetila je Vlaović.
Kako je rekla, radio je morao da se prilagodi novim tehnologijama kako bi ostao najmobilniji medij, pristupačan svuda i svakome, a tehnološki napredak i digitalizacija su omogućili da se prilagodi svim novim oblicima ponašanja i životnom stilu.
Vlaović je zahvalila svim javnim i komercijalnim radijskim emiterima koji se drže etičkih standarda i nastavljaju da doprinose slobodnom novinarstvu, a samim tim i Crnoj Gori.
Ministarka je ovim povodom i pomenula da su duboko svjesni lošeg socijalnog položaja novinara i novinarki, a posebno onih koji rade u lokalnim medijima koji teže da opstaju pod uticajem mainstream medija.
“Zato će novi tekstovi Zakona o medijima obezbijediti bolje finansiranje lokalnih medija i poboljšati položaj medijskih poslenika i omogućiti im veću slobodu za rad.”, rekla je Vlaović.
Podsjećamo da se Svjetski dan radija obilježava 13. februara jer je tog datuma 1946. prvi put emitovan program Radija UN. Cilj je promocija radija i svih dobrih mogućnosti koje taj medij pruža.
Prva stanica koja je redovno emitovala program u Crnoj Gori bio je Radio Cetinje koji se oglasio 1944. godine.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO