Vlaović: Snažna podrška kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028

Kulturni potencijal i nasljeđe Budve čini je dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, ocijenila je ministarka kulture Maša Vlaović na otvaranju manifestacije Temišvar - Evropska prijestonica kulture 2023.

spot_img
Vlaović je, na poziv rumunskog kolege Luciana Romaskanua i gradonačelnika Temišvara Dominika Frica, prisustvovala programima kojima je obilježen početak manifestacije.
Program otvaranja pod nazivom „Shine your light – Light up your city!“ od 17. do 19. februara obuhvatio je brojne izložbe, koncerte i performanse.
Vlaović je na susretu organizovanom za prestavnike stranih delegacija, kazala da Crna Gora treba da postane destinacija u kojoj kultura ima noseću ulogu.
“Zato dajemo snažnu podršku kandidaturi Budve i nudimo svu neophodnu pomoć u pripremi za realizaciju i implementaciju projekta „Budva Boka 2028“ ukoliko taj projekat bude nominovan za Evropsku prijestonicu kulture”, rekla je Vlaović u svom uvodnom obraćanju.
Prema njenim riječima, ovakvi projekti su karika u uvezivanju kulture i turizma i velika razvojna šansa za Crnu Gori i njenu veću vidljivost u svijetu.
Projekat je značajan s aspekta međunarodne promocije i prezentacije regiona i države u cjelosti, a dobijanje ove titule bi trajno doprinijelo razvoju i održivosti regiona u oblasti kulture, kreativnih industrija, kulturnog turizma, zaštite i očuvanja kulturne baštine, obrazovanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, razvoj infrastrukture, novih partnerskih veza i pozicioniranja na evropskoj i svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi.
Tokom ceremonije otvaranja Evropske prijestonice kulture 2023 ministarka Vlaović se srela sa premijerom Rumunije Nikolajem Čukom, ministarkom kulture Slovačke Natalijom Milanovom i brojnim kolegama, koji su prisustvovali ministarskom sastanku organizovanom u Crnoj Gori u decembru prošle godine. U kratkim razgovorima razmotrena su značajna pitanja o saradnji i razmjeni u oblasti kulture.
Titulu Evropske prijestonice kulture za 2023. godinu imaju Temišvar u Rumuniji, Eleusis u Grčkoj i Vešprem u Mađarskoj.
Gradovi iz države kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji na osnovu odluke EK iz 2014. godine imaju pravo da u periodu od 2020. do 2033. godine jednom konkurišu za titulu Evropske prijestonice kulture.
Opština Budva je u saradnji sa partnerskim opštinama iz Boke kandidovala projekat „Budva Boka 2028“ i zajedno sa Skopljem ušla u završni krug takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.
Evropska prijestonica kulture je inicijativa Evropske unije koja je započeta 1985. godine i predstavlja jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi.
Cilj je promocija raznolikosti i bogatstva evropskih kultura i isticanje osobina koje dijele, uz podršku međusobnom razumijevanju, interkulturnom dijalogu i osjećaju pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO