Vlaović: Umrežavanjem sa referentnim imenima evropske kulture doprinijećemo promociji kulturnih politika Crne Gore 

Umrežavanje sa referentnim imenima evropske kulture, kao što je kustos Gunnar B. Kvaren, doprinijeće promociji kulturnih politika i razvoju međunarodnih odnosa u domenu kulturne diplomatije za Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija. 

Kustos Gunnar B. Kvaran, na poziv ministarke kulture i medija Maše Vlaović boravio je u Crnoj Gori, gdje je posjetio galerijske prostore i muzeje na Cetinju i u Podgorici, kao i  kreativni hab u Starom Baru, Virpazar i tvrđavu Besac.

“Ostvarivanje komunikacija i saradnje sa referentnim imenima kao što je kustos Gunnar B. Kvaran otvara mogućnost uspostavljanja mreža za jačanje kulturnih kapaciteta aktera u kulturi, te pružanju podrške u transnacionalnom djelovanju u oblasti kulturnih politika”, kazala je resorna ministarka Vlaović.

Kvaran je istakao da je zadivljen kulturnim potencijalnom Crne Gore.

“Crnoj Gori su potrebne sistemske promjene doživljaja kulturnih politika, kako bi njen potencijal zaživio na zahtjevnom i vrlo konkurentnom kulturnom tržištu kao što je evropsko. Dobar primjer je Island, koji je dobrim kulturnim politikama zauzeo svoje mjesto na kulturnoj mapi Evrope”, rekao je ovaj renomirani kustos.

Tokom obilaska galerijskih prostora direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović upoznala je Gunnara sa aktuelnom likovnom scenom u Crnoj Gori, te dogovorila sa njim okvir buduće saradnje.

“Gunnar će svojim refenerntnim iskustvom dati doprinos timu Ministarstva koji nastoji da  izlagačku scenu u Crnoj Gori stimuliše bogatim programom i aktivnostima, ali i da je na najefikasniji način otvori, kako bi  crnogorskim stvaraocima učinili dostižnim i dostupnim druga evropska tržišta. Kultura je katalizator kreativnosti i inovacija ne samo kulturnih politika, već i međunarodnih odnosa”, istakla je Mijović Durutović.

Prilikom obilaska  Starog grada Bar akcenat je stavljen na potencijal Starog Bara i kreativnog haba unutar njega, ali i bogatu multikulturalnost koja se veže za ovaj crnogorski grad.

„Neophodno je da kulturni potencijal Bara učinimo vidljivijim i da adekvatnom valorizacijom kulturnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva na ovom području Crne Gore pozicioniramo Stari grad Bar visoko na ljestvici kreativnih centara kako Crne Gore tako i regiona”, istakla je Vlaović.

Ocijenila je da Tvrđava Besac predstavlja primjer uspješnog obezbjeđivanja adekvatnog tretmana, funkcionisanja i upravljanja kulturnim dobrom na održivoj osnovi, koje je od direktnog uticaja na mijenjanje svijesti šire javnosti o benefitima kulturne baštine koja se nalazi u njihovoj okolini, koja pored nesumnjivih istorijskih i estetskih vrijednosti, može imati značajne ekonomske efekte.

Ministarstvo kulture i medija vidi kao kao značajnu razmjenu ideja sa ciljem ostvarivanja saradnje sa značajnim imenom svjetske kulturne scene kao što je Gunnar B. Kvaran, cijeneći njegovu referentnost kojoj svjedoče brojni projekti realizovani se vodećim imenima savremene umjetničke scene kao što je Anselm Kiefer, Damien Hirst, Cindy Sherman, Andy Warhol, Yoko Ono, Erro i drugi.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno