Vlaović: Za narednu godinu planiran veći budžet za kulturu

Nacrtom Zakona o budžetu za 2023. godinu, budžet Ministarstva kulture i medija planiran je u iznosu od 25,7 miliona eura, što predstavlja uvećanje od 5,9 miliona eura u odnosu na ovu godinu, a za oko 25 odsto su uvećana sredstva za konkurse, saopštila je resorna ministarka Maša Vlaović.

spot_img
Ona je juče na sjednici Vlade povodom Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2023. godinu koji je usvojen, kazala da su Nacrtom Zakona o budžetu za 2023. godinu, sredstva Ministarstva kulture i medija, planirana u skladu sa zahtjevom tog resora, navodeći da su su u odnosu na ovu godinu značajno uvećana.
„Ukupan budžet Ministarstva za 2022. godinu iznosio je 19,7 miliona eura, a za narednu godinu planiran je u iznosu od 25,7 miliona eura. Ukupna sredstva za projekte i programe (stvaralaštvo, baština, kreativne industrije i razvoj kulture na sjeveru) u 2022. godini iznosila su 2,7 miliona eura, dok za 2023. iznose 3,4 miliona eura što predstavlja uvećanje od 690 hiljada eura, odnosno 25,29 odsto“, istakla je Vlaović.
„Željela bih da iskoristim ovu priliku da naglasim da će Ministarstvo kulture i medija krajem ove godine kreirati novu konkursnu liniju koja će biti posvećena sufinansiranju festivala u Crnoj Gori, imajući u vidu da se tokom godine realizuje veliki broj festivala u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva“, navela je Vlaović.
Ona je ukazala da postojeći konkurs namijenjen projektima u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva nije ni konceptom ni izdvojenim sredstvima zadovoljavao potrebe brojnih festivala.
„Shodno tome planiramo da u okviru izdvojenih sredstava u budžetu za 2023. godinu dodatno podržimo njihovu realizaciju i omogućimo još kvalitetnije i sadržajnije programe“, rekla je Vlaović.
Ministarstvo će u narednoj godini dodatno podržati projekte namijenjene djeci i mladima, te je u tu svrhu kreiralo posebnu budžetsku liniju Podrska za razvoj kulture djece i mladih.
I u oblasti medija i razvoju medijskog pluralizma značajno su uvećana sredstva, te će u 2023. godini iznositi 983 hiljade eura, dok će za Radio-difuzni centar biti obezbijeđeno 743 hiljade eura, istakla je Ministarka.
Kazala je da su kapitalnim budžetom Ministarstva kulture i medija planirane aktivnosti Izrada tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju objekata kulture i Izvođenje radova i unapređenje objekata u funkciji razvoja kulture, u okviru kojih u tom resoru planiraju realizaciju projekta za Izgradnju objekta Muzeja savremene umjetnosti.
„Uskoro ćemo definisati lokaciju za izgradnju ovog objekta, a u narednim mjesecima ćemo imati projekat i specifikaciju troškova. Naglašavam da će tokom naredne godine biti potrebna mnogo veća sredstva od planiranih nacrtom budžeta te da bismo, kada budu precizirani svi detalji, uz saglasnost Vlade tražili obezbjeđivanje dodatnih sredstava“, navela je Vlaović.
Najavila je da će Ministarstvo u narednom periodu Vladi dostaviti na usvajanje i Elaborat o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti nakon čega će realizovati sve formalne korake na osnivanju te ustanove.
„Ponoviću da sadašnji prostorni kapaciteti Centra savremene umjetnosti nikako ne zadovoljavaju potrebe ustanove kakva je Muzej i da je izgradnja novog objekta preduslov za rad Muzeja prema standardima koje nameće savremeno doba“, istakla je Vlaović.
Poručila je da je Muzej savremene umjetnosti prioritet u radu Ministarstva kulture i medija, ali i jedan od prioriteta Vlade Crne Gore, te zahvalila Premijeru i članovima Vlade na podršci u dosadašnjim aktivnostima.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO