VODA OD RUZMARINA: Spas za kosu

Godinama se ruzmarinova voda smatra odličnim sredstvom za rast kose, a odnedavno je popularnost stekla i među korisnicima TikToka

spot_img

Ulje ruzmarina je prirodno sredstvo za zdravlje kose i vlasišta, pa tako i voda s ruzmarinom ima slično dejstvo. Ruzmarinova voda podstiče rast kose inhibiranjem hormonalnih promjena koje dovode do gubitka kose, poboljšavajući cirkulaciju u folikulima, djelujući kao antioksidans i smanjujući upalu na tjemenu. Za razliku od drugih prirodnih lijekova za rast kose, postoje dokazi koji potkrepljuju da ruzmarinova voda zaista poboljšava rast kose.

Studija iz 1998. koja je istraživala učinkovitost aromaterapijskih ulja na gubitak kose otkrila je da je od onih koji su utrljavali ulje ruzmarina i lavande u kosu svaki dan tokom sedam mjeseci, 44% primijetilo poboljšanje u rastu kose. Dalje, u studiji iz 2013. potvrđeno je kako ekstrakt lišća ruzmarina može pomoći kod alopecije.

Sve te studije donekle potvrđuju kako ekstrakt ruzžmarina zaista pomaže kod rastu kose, smanjenju svrbeža vlasišta, pa čak i alopecije.

Vodica od ruzmarina dobija se tako što se ruzmarin kuva  u destilovanoj vodi nekoliko sati na vrlo laganoj vatri, a zatim dobro procijedi, piše Green.hr. Ova se biljka razgrađuje tokom ovog procesa, stvarajući bogat čaj koji čini razne dobre stvari za kosu i vlasište. Za izradu ove mješavine možete koristiti i eterično ulje ruzmarina razrijeđeno u vodi.

Iako voda od ruzmarina pomaže u rastu kose, neki će primijetiti više koristi od njene upotrebe od drugih. Oni koji se suočavaju sa stanjenjem kose zbog hormonalnih učinaka ili starije dobi mogli imati najviše koristi od korišćenja ulja ruzmarina. Takođe može pomoći u smanjenju peruti.

Kako napraviti vodu za ispiranje kose od ruzmarina

Najpoznatiji način korišćenja vode od ruzmarina je u obliku sredstva za ispiranje kose. Evo kako napraviti i koristiti vodu od ruzmarina: Prokuvajte jednu litru destilovane vode, dodajte šaku suvih listova ruzmarina i ostavite da se kuva pet sati. Nakon toga ostavite da odstoji pola sata. Nakon što se ohladi, smjesa se može razrijediti u vodi za ispiranje ili u šamponu. U oba slučaja stvorite omjer četiri prema jedan.

Koristite vodicu od ruzmarina za ispiranje kose nakon što ste oprali kosu šamponom. Zatim isperite.

Kada je u pitanju izvlačenje maksimuma iz ruzmarinove vode za kosu, dosljednost je ključna. Vjerojatno nećete vidjeti rezultate preko noći, stoga se nemojte obeshrabriti. Bit će potrebno dosta vremena da ovaj eliksir počne djelovati. Neka istraživanja navode da je potrebno šest mjeseci korišćenja da bi se vidjela značajna korist tako da budite uporni i uživajte u rezultatima.

Izvor: Green.hr

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO