Vodič za dojenje

Osim što je dobro za zdravlje i bebe i majke, dojenje je odlično za uspostavljanje njihove veze. Ne plašite se ako isprva imate problema. Sljedeći savjeti mogli bi vam dati odgovore na pitanja koja vas muče

 

Dojite bebu svaki put kada vam se učini da je gladna. Obratite pažnju na signale kao što su coktanje, sisanje, povlačenje ručice u pravcu usta i okretanje djeteta prema vašim grudima. Budite strpljivi, bebama je potrebno 10 do 20 minuta da bi se najele, a pobrinite se da vam bude udobno: podignite noge, a ruke i glavu poduprite jastucima.

Njega bolnih bradavica

Bradavice bi u početku mogle da vas bole. Da biste olakšali bol, koristite tople obloge, a potom na bradavice nanesite svježeg mlijeka iz grudi i ostavite da se osuši. Možete ih namazati vazelinom za njegu bradavica tokom dojenja. Manja bol i osjetljivost se smatraju normalnim. Problemi obično nestaju kada nađete odgovarajući položaj za dojenje. Posjetite ljekara ukoliko se problem nastavi i potraje nekoliko nedjelja, ta ako dođe do oticanja i povišene temperature.

Koliko često treba dojiti bebu?

Novorođenčad jedu na svaka dva do tri sata, što znači da ih trebate hraniti 12 puta u toku 24 sata. Tokom jednog hranjenja bebu možete naizmjenično dojiti iz obje dojke. Beba je sita kada primijetite da je prestala sisati ili kada se okrene na drugu stranu. Nakon prvog mjeseca, dojenje možete smanjiti na sedam do devet puta dnevno.

Da li treba buditi bebu da biste je nahranili?

Prvih nekoliko nedjelja, da. Novorođenčad treba hraniti osam puta dnevno, sa pauzama ne dužim od četiri sata između dojenja. Da biste razbudili bebu, skinite sa nje prekrivač, promijenite joj pelenu, nježno je izmasirajte, ili je naslonite na grudi.

Da li je treba dojiti iz obje dojke?

Nakon nekoliko nedjelja, dozvolite bebi da isprazni jednu dojku, pa je tek onda prebacite na drugu. Zašto? Tokom svakog dojenja javljaju se dvije vrste mlijeka: u početku je ono razblaženije, a tek nakon nekog vremena pojavi se gušće mlijeko, bogatije masnoćama. Vašoj bebi su potrebna oba. Ukoliko se, tokom jednog dojenja, beba nahrani iz samo jedne dojke, prilikom sljedećeg hranjenja ponudite joj drugu.

Šta je to “konfuzija bradavice”?

Takozvana konfuzija bradavice se javlja kada se beba prerano počne hraniti iz bočice, te potom zaboravi kako da sisa mlijeko iz dojki. Nije tako česta pojava, ali ju je veoma lako izbjeći. Ukoliko imate namjeru da ubrzo prestanete sa dojenjem, sačekajte dok beba ne navrši dvije do četiri nedjelje života. Ali ne čekajte ni predugo, jer bi se beba mogla veoma teško naviknuti na bočicu.

Da li je beba pojela dovoljno?

Sve dok beba dobija na težini pola kilograma mjesečno, hrani se na svaka dva ili tri sata, te joj se tokom dana promijeni šest do osam pelena, budite sigurni da jede sasvim dovoljno. Dobre vijesti: tokom drugog mjeseca nekim bebama nije potrebno noćno hranjenje, te bi se čak moglo desiti da prespavaju cijelu noć.

Da li bebu iznenada hranite više?

Bebe ponekad imaju navalu gladi, kada bi vam se moglo učiniti da ih hranite po 24 sata, svih sedam dana u nedjelji. Bez brige – ne samo da će vaše tijelo proizvoditi više mlijeka, već su i ovi periodi super-gladi privremeni. Ovakve navale gladi obično se pojave oko druge nedjelje bebinog života, pa onda oko drugog, četvrtog, a zatim i šestog mjeseca života. Još jedna dobra vijest da bebama možete početi davati čvrstu hranu već između četvrtog i šestog mjeseca.

Da li vaš način ishrane utiče na bebu?

Ono što jedete odražava se na mlijeko, ali najčešće ne u tolikoj mjeri koliko mnoge novopečene mame misle. U suštini možete da pijete i jedete sve što želite, sve dok je riječ o zdravim namirnicama u umjerenim količinama. Ipak, trebali biste se držati podalje od izrazito začinjene hrane, kao i hrane koja izaziva gasove. Takođe, pripazite da li vaša beba ima simptome alergije, koji bi se trebali pojaviti u prvih četiri do šest mjeseci života.

Smije li se tokom dojenja pušiti i piti alkohol?

Pušenjem bebu izlažete lošem uticaju nikotina i ostalih otrovnih hemikalija, što povećava rizik od pojave respiratornih alergija. Ukoliko vam je potrebna pomoć za odvikavanje, posavjetujte se sa ljekarom. Alkohol takođe nije dobar, jer dospijeva u mlijeko za dojenje, čime biste mogli da usporite razvoj djeteta. Iako se stručnjaci slažu da čaša piva ili vina neće prouzrokovati štetne posljedice, konzumirajte ih bar dva sata prije dojenja.

Povezivanje sa novorođenčetom bez dojenja

Dojenje je samo jedan od načina da se povežete sa djetetom. Do uspješnog povezivanja dolazi svaki put kada držite i mazite novorođenu bebu, svaki put kada joj se obraćate ili joj pjevate, kao i onda kada je kupate i igrate se sa njom. Ukoliko neke mame žele prestati sa dojenjem i hraniti bebu iz bočice, u tom slučaju i ostali članovi porodice ili prijatelji mogu da je hrane.

GRACIJA 55/2015.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...