Volan u ženskim rukama

Kao sve češći kupci automobila, žene diktiraju trendove u automobilskoj industriji. Boja enterijera treba da bude u boji automobila ili da se sa njom slaže, a prodavači kažu da sve više žena želi velike, brze i jake modele

spot_img

Prema istraživanju američke agencije Frost & Sullivan na tržištu automobila sve je prisutniji ženski uticaj. Tako je u Velikoj Britaniji i SAD-u, naprimjer, u protekle tri godine sve manje muškaraca sa vozačkom dozvolom, dok broj žena za volanom neprekidno raste. Slično je i u nekim evropskim zemljama, dok god nas nema podataka o broju ženskih i muških vozača. Odnos slabijeg pola prema automobilima obuhvata područje estetike i funkcionalnosti. Istraživanje je pokazalo da su u 80% slučajeva žene te koje donose odluku koji automobil kupiti i da su ženske ideje uglavnom jasne: udobnost i nezavisnost su im najvažniji. Zbog toga najčešće biraju manje automobile, kako bi se lakše kretale kroz grad i brže našle mjesto za parkiranje. U određenim okolnostima žene su zainteresovane i za modele koji se tradicionalno smatraju muškim, kao što su SUV i luskuzni automobili.

Generalni direktor agencije Frost & Sullivan, Sarvan Sing, ističe da su ženama pri izboru idealnog automobila najvažniji: prostor, sigurnost i kvalitet materijala. Žene su zainteresovanije za modele kojima je lakše upravljati, ali ne zanemaruju dizajn. Dakle, bitni faktori su udobnost i tehničke karakteristike automobila, ali i izgled. Sa estetske strane, prvi korak pri izboru je boja. Zapaženo je, međutim, da žene sve češće, i više nego muškarci, obraćaju pažnju i na luskuzne brendove, naročito na one čije je zaštitno lice neka slavna osoba. Ženama je važna i sva oprema koja će da im olakša vožnju, sve što podrazumijeva praktičnost, kao što su park assist i easy access, naprimjer. Sing je ubijeđen da će u sljedećih nekoliko godina upravo žene da budu te koje će više da biraju automobile sa naprednim sistemima, kao što su automatska vožnja ili digitalna asistencija. Muškarci su tradicionalniji po tom pitanju i teže se prilagođavaju promjenama, te je mnogo onih koji, naprimjer, smatraju da samo loši vozači voze automatik.

Prodaja automobila ženama

U pitanju je segment na kojem je industrija marketinga uvijek malo radila, ali novi podaci i pad prodaje počeli su da mijenjaju situaciju. Proizvođači automobila oduvijek su smatrali da su kupci uglavnom muškarci, oni su ti koji  kupuju i biraju automobile, te su skoro sve kampanje usmjerene na muškarce, kao što su muškarci uglavnom i prodavači automobila (u Americi čak 91%). Kako je ovakva situacija polako počela da se mijenja, tako su i proizvođači počeli da joj se prilagođavaju. Statistike kažu da je sve više žena za volanom i da je žensko mišljenje sve važnije prilikom kupovine automobila. S obzirom na činjenicu da globalna ekonomska kriza negativno utiče i na automobilsku industriju, sve više proizvođača razmišlja o tome kako da iskoristi potencijal “ženskog tržišta”. Počeli su da mijenjaju promotivne kampanje i izgled automobila kako bi ih približili ženama, a mnogo je velikih kompanija koje pažljivo istražuju tržište kako bi otkrili šta to najviše utiče na žene prilikom kupovine automobila. Rezultati dosadašnjih anketa su pokazali da se žene više oslanjaju na mišljenje prijatelja i na pisana iskustva potrošača, a muškarci više vole da čitaju časopise o automobilima i u njima pronađu model koji im odgovara. Zaključeno je da bi društvene mreže mogla da odigraju značajnu ulogu na izbor pri kupovini, kada su u pitanju žene.

Najradikalniji potez kojim bi se osvojilo žensko tržište bio bi automobil kreiran samo za žene ili barem – i za žene. A to je već uradio Porsche, automobilski brend čije se ime vezuje isključivo za muškarce, kada je u aprilu 2013. predstavio model Macan i skandalizovao svoje vjerne kupce. U pitanju je crossover, ili manje-više jedan mali SUV, a mišljenje stručnjaka glasi: “U pitanju je model koji je sušta suprotnost tradicionalnom sportskom automobilu. Premalen je da bi bio praktičan, a prevelik da bi se njime lako upravljalo.”

Ali, Porscheov Macan je oduševio žene, a njegovo zaštitno lice je teniserka Marija Šarapova. A kada se tradicionalno muški Porsche okrenuo ženama, možemo da očekujemo da će sve više automobilskih kuća početi da razmišlja na isti način.

 Marija Šarapova

 

GRACIJA 40/2014.

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO