spot_img

Voli Motors predstavio novi BMW X3

spot_img

Kompanija Voli Motors predstavila je novi BMW X3. U pitanju je, kako je pojasnio direktor Voli Motorsa Vladan Spasojević, najuspješniji X model koji postavlja standarde u svojoj klasi. Prva generacija modela X3 predstavljena je 2003. godine i od tada do danas prodato je više od milion i po primjeraka. “Siguran sam da će ova nova, treća generacija, sa svojim naglašenim off road karakterom i najnovijim tehnologijma, nastaviti priču o uspjehu. Vozilo neodoljivo podsjeća na ostale modele iz naše game, prije svega mislim na BMW seriju 5, sa kojom dijeli mnoga tehnička rješenja i inovacije. Skladne proporcije, snažne konture, naglasak na širokom prednjem i zadnjem dijelu – svi zajedno daju jednu moćnu pojavu.”
Govoreći o karakteristikama tog modela, Spasojević je pojasnio da prednji dio krasi nova i veća maska, farovi su malo manji, razdvojeni od glavne rešetke, prednji branik je redizajniran sa većim usisima, a nekadašnja svjetla za maglu okruglog oblika zamijenjena su trakastim led svjetlima za maglu.
“Ako pogledate vozilo sa strane, uočićete dužu konturu sa naglašenim bokovima. Tome doprinosi veća dužina vozila koje je pet centimetara duže u odnosu na prethodni model. Samim tim, i međuosovinsko rastojanje je veće za oko pet i po centimetara, zbog čega je veći komfor putnika na zadnjem sjedištu. Auto je aerodinamično, s najmanjim koeficijentom otpora vazduha u klasi, koji iznosi svega 0,29. Ako pogledate sa zadnje strane uočićete trodimenzionalna led stop svijetla urađena u karaktetrističnom BMW maniru, u obiku slova L, koja daju dinamičniji izgled vozilu, kako danju, tako i noću.”
Promijenjeni su vrata prtljažnika i zadnji branik, a umjesto jedne izduvne cijevi sada se nalaze dvije koje su postavljene na krajeve vozila. Osim toga, prvi put jedan X model ima zadnji krovni spojler.
Kada je u pitanju unutrašnjost, Spasojević je kazao da su promijenjeni dizajn volana, instrument table, ventilacioni otvori… “Potpuno je promijenjena centralna konzola koja sada izgleda mnogo modernije i atraktivnije, a displej, koji se nekada ugrađivao u centralnu konzolu, sada stoji na vrhu centralne konzole kao i kod drugih BMW modela nove generacije.”
Zbog većeg korištenja aluminijuma u proizvodnji novog modela X3, težina vozila je smanjena za 55 kg, a minimum 50 % aluminijskih komponenti dobijeno je iz recikliranih materijala.
“Jedna od novih stvari je i BMW displej ključ, koji sada ne služi samo za otključavanje i zaključavanje vozila, već se preko njega mogu dobiti neke sistemske informacije o vozilu. BMW je izvršio ogroman transfer tehnoloških sistema iz drugih modela u novi BMW X3. Na primjer, drivin assistence plus – sistem koji omogućava da vozilo upravlja umesto vas, da prati bijelu traku na putu, da održava odstojanje između vašeg i vozila ispred, head up displej kontrola gestikulacijom, sistem autonomnog parkiranja…”
U startu će, kazao je, biti moguće poručiti dva dizel i dva benzinska agregata. Benzinski agregati se kreću u rasponu od 252 do čak 340 KS u M performans modelu, a dizel agregati od 190 do 265 KS.
“Startna cijena za novi BMW X3 sa 2.0 dizel agregatom od 190 KS kreće se od 44.690 eura, s tim što moram reći da je cjenovno pozicioniranje odrađeno isto kao kod prethodnog modela, samo je cijena podignuta za iznos dodatne opreme koja je sada standardna kod novog modela, a to su osmostepeni automatski mjenjač, automatska klima, automatsko otvaranje i zatvaranje prtljažnika, aluminijske felme 18 inča itd.”
Interesovanje za novi model je veliko, pa je jedan od izloženih automobila već prodat, a nekoliko je poručeno.
U Voli Motorsu je u toku akcija staro za novo, gdje klijenti mogu svoja stara, korištena vozila da dovezu na procjenu, a taj iznos će im biti oduzet pri kupovini novog auta. (S. Peruničić/Privatna arhiva)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO