spot_img

Vozite li biciklo?

spot_img

Mnogi tek dolaskom lijepih i sunčanih dana izvade svoj dvotočkaš iz podruma ili garaže i počnu da uživaju u vožnji. Iako tada možda jeste i ljepše i ugodnije, sve je stvar navike, a vožnja bicikla je tako zdrava da bi je trebalo redovno praktikovati, i za hladnijih dana. Zdrava za sve, a za žene pogotovo. Važno je da poštujemo saobraćajna pravila i imamo na umu određene stvari kako bismo sigurno okretali pedale.

PSIHOFIZIČKI BENEFITI

Najprije treba da pomenemo pozitivan uticaj na psihičko zdravlje: vožnja na otvorenom, uz obavezno izbjegavanje gustog saobraćaja, izuzetno je ugodna i daje osjećaj blagostanja, a smanjuje nivo napetosti. Biciklo je prava zamjena za bavljenje nekim sportom korisnim za primarnu i sekundarnu prevenciju kardiovaskularnih oboljenja. To znači da biciklizam, i na amaterskom nivou, ima dvostruku funkciju. S jedne strane pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti kod osoba koje, naprimjer, imaju genetsku predispoziciju ili puše, a s druge je istinska rehabilitacijska terapija za osobe koje već imaju kardioloških problema. Objašnjenje leži u činjenici da je biciklizam sport izdržljivosti. Okretanjem pedala srce postaje jače, poboljšavaju se snabdijevanje pluća kiseonikom i mišićni metabolizam.

Ispočetka je važno da ne pretjerujemo s vremenom provedenim u vožnji, kao ni s tempom, pogotovo za osobe koje nisu u kondiciji, imaju zdravstvenih problema ili preko 30 godina. Prije nego počnete s aktivnostima, najbolje se podvrgnuti specijalističkom pregledu, inače bi s vremenom moglo da se desi, i da toga nismo svjesni, da se obična vožnja biciklom transformiše u sve zahtjevniji i mučniji zadatak. Kako biste izbjegli svaki eventualni rizik, preporučuje se barem uraditi EKG snimak srca.

ŠTA OBUĆI I KAKO IZABRATI BICIKLO

-

Važno je izabrati biciklo koji veličinom odgovara našoj građi, dakle proporcionalan je visini, težini i dužini nogu. Ne mora biti nov, ali mora da bude u dobrom stanju, sasvim ispravan. Važna je i prikladna odjeća: ne treba nam profesionalna oprema, dovoljna je pamučna trenerka, tanja za toplije, a deblja za hladnije vremenske prilike. Farmerke, suknje i haljine su potpuno neprikladne, mada ima žena koje smatraju da je trenerka presportska za njih, te po svaku cijenu nastoje da budu elegantne i tokom rekreacije. Važno je da obuća bude udobna i lagana, zabranjene su cipele s kožnim đonom i visokom petom, obavezna je sportska obuća, uz pamučne čarape. Ne zaboravite sunčane naočare, veoma je važno da u svakom trenutku dobro vidite kuda idete, bez obzira da li vozite kroz prirodu ili gradskim i prigradskim ulicama, a štite oči od prašine i eventualnih insekata. Preporučljivo je i nošenje kacige, iako ćete je uglavnom vidjeti samo na dječijim ili glavama stranaca.

ŠTA DA JEDETE

Prije nego krenete na vožnju biciklom jedite ugljene hidrate, i to sat ili dva ranije, nemojte se pretrpavati. Ponesite sa sobom vodu i pijte tokom vožnje. Ne dozvolite da organizam dehidrira, što je veoma lako zbog pojačanog znojenja i visoke spoljne temperature. Neka vožnja ispočetka traje od 20 do 25 minuta, dvaput nedjeljno. Vremenom, kad osjetite da ste izdržljiviji, pređite na tri do četiri puta nedjeljno. Osnovni princip planiranja je da najprije povećavate broj nedjeljnih treninga, zatim trajanje vožnje, tj. kilometražu, a na kraju intenzitet treninga. Uživanje, relaksacija, sagorijevanje masnoća i boravak na vazduhu, sve to pruža obična vožnja bicikla.

ZAŠTO VOZITI BICIKLO

Umorni ste i bezvoljni? Istraživanja pokazuju da vožnja bicikla povećava energiju za 20%, a smanjuje umor za 65%, jer se u mozgu pojačava lučenje dopamina, neurotransmitera povezanog s energijom. Ne pretjerujte s intenzitetom: spor do umjeren tempo triput nedjeljno daje sjajne rezultate.

Bolje od trčanja Nalazimo se u sjedećem položaju te nema pritiska na zglobove, koljena i kičmu, a manja je i mogućnost povrede zbog pretjeranog naprezanja.

Najbrže sagorijeva kalorije Žena teška 60 kg će za jedan sat potrošiti od 480 do 600 kalorija, vozeći umjerenom brzinom, a oko 900 vozeći 35 km na sat.

2 u 1 Ako ne stanujete predaleko od radnog mjesta, možete svakodnevno ili barem dvaput nedjeljno na posao ići biciklom. Izbjegli ste vožnju automobilom ili javnim prevozom i usput se rekreirali.

Izgled Pozitivno utiče na cijelu figuru jer se mišići jačaju i zatežu, pogotovo bokovi, butine i listove, ali i leđni mišići.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO