spot_img

Vratiti izgubljeno

Kako kreirati sistem savršenog održavanja? Manje-više onako kako se radi sa automobilom: programirajući čitavu seriju “servisiranja”

spot_img

Na holivudskom Olimpu, poslije Oskara, najželjenija nagrada je ona makeover, danas rezervisana za hirurge čarobnih ruku. Tako su Amerikanke svakim danom sve pažljivije, svaka od njih želi estetsku intervenciju koja se neće primijetiti, a veoma je efikasna. Žele intervenciju nakon koje će da izgledaju ljepše i mlađe nego ranije, ali potpuno prirodno. Ili, kraće – onako kako to rade zvijezde. Filozofija, po mjeri i ukusu, ukradena je od stare i mudre Evrope: umjesto rekonstruisanja nečeg već propalog, bira se umjetnost konstantnog održavanja. Kako se već i dešava u estetskoj hirurgiji. Ali, ovdje se, na mjestu lasera i fillera, koristi “lagani” skalpel, koji ostavlja manje znakova i zahtijeva manje vremena za oporavak u odnosu na uobičajeno. I u estetskoj hirurgiji, dakle, pobjeđuje uređivanje detalja u određenom ritmu, prema protokolu uslovljenom prolaskom godina. Ali, kako kreirati sistem savršenog održavanja? Manje-više onako kako se radi sa automobilom: programirajući jednu seriju “servisiranja”. Kako su oni Amerikanci koji vode računa o svemu što se tiče zdravlja veliki ljubitelji godišnjeg check-upa, redovno se podvrgavaju i reviziji beauty naslijeđa, koristeći povoljne “skalpel-pakete” tokom svakog životnog perioda.

Poslije koledža

Dolaskom punoljetstva i grudi imaju pravo na “ozbiljan” izgled: već odavno je ugradnja silikona sasvim uobičajen poklon roditelja njihovim 18-godišnjim princezama. Iznenađenje? U modi su umjerno velike grudi, tvrdi Renato Kalabrija, losanđeleski plastični hirurg, jedan od najboljih u Kaliforniji. “Najčešće se traži trojka. Tehnika umetanja silikona mora biti endoskopska i podmišićna, kako bi se dobio prirodan izgled. Niko više ne želi velike grudi kao one iz Bay Watcha, pogledom na dekolte ne smije se ni naslutiti da se radi o silikonskim umecima.”

Mame dojilje

Poslije prvog djeteta, nakon prestanka dojenja, kao da mamama odjednom “škljocne” u glavi: mala intervencija na grudima i još jedna na stomaku, kako bi se vratile u stanje prije trudnoće, i opet bile čvrste i elastične. Kompletan paket obično podrazumijeva i malo liposukcije, samo onoliko koliko treba da se područje bokova i butina oslobodi od viška nastalog zbog djelovanja hormona. Dakle, za “skromni” iznos od tridesetak hiljada dolara, čak i nakon poroda i višemjesečnog dojenja, može da se izbjegne neestetski efekt “praznih grudi” i obline vrate na svoja mjesta.

Razvod i novi život

Sve je konačno prošlo, papiri su potpisani i imovina podijeljena. Slavlje može da počne! Ali, za jedan pravi new life party potrebno je “napraviti rez” i sasvim raskrstiti sa prošlošću. Treba započeti novi život, preporoditi se i, praktično rečeno, dobiti novo tijelo. Novo tijelo koje će da podari novu sigurnost pri povratku u ekipu samaca i podstakne novu ženu da krene u novootkriveni svijet zavođenja. U paket “osvježenje nakon razvoda” spadaju lifting, nove grudi, tanje butine i ravan stomak. Ali i koja injekcija botoksa, fileri i manje agresivne metode sa ciljem postizanja potpuno prirodne svježine. “Jednog dana se u mojoj ordinaciji pojavila poznata i prelijepa glumica, ne više tako mlada, koja je lice zatezala ljepljivom trakom, znalački sakrivenom ispod kose”, priča doktor Kalabrija. “Gledajući je, pomislio sam da će se i u hirurgiji vertikalnim zatezanjem kože izbjeći efekat maske prilikom horizontalnog ravnanja”. Tako je nastao Vertical Lifting (iz kojeg nastaje One-Stitch Face-Lift) koji predviđa samo dva mala reza duž linije gdje počinje kosa. Višak kože se ne odstranjuje, samo se uvuče u male proreze iza ušiju. Tako je rezultat stabilniji iako intervencija traje samo nekoliko minuta pod lokalnom anestezijom i već sutradan je moguć izlazak iz bolnice.

Lifting u paru

Karijeru plastičnog hirurga “zlatnih ruku” ne održavaju samo žene, među njegovim klijentima je i 15% muškaraca, što i nije neka novost. Iznenađuje, međutim, zahtjev u paru: ona i on zajedno  žele da se podvrgnu intervenciji i ruku pod ruku dolaze u ordinaciju. Naravno, tip intervencije je različit: muškarac najčešće traži rinoplastiku, otoplastiku i blefaroplastiku, a žena mastoplastiku (koja, za promjenu, smanjuje grudi), blefaroplastiku i rinoplastiku. Najčešće se radi o parovima gdje je muškarac dosta stariji i oboje su oslobođeni predrasuda prema vještačkom mladalačkom izgledu. U takvim uslovima je sve dozvoljeno – ako intervencija garantuje uspjeh, a na cijeni je ona koja se pretjerano ne primjećuje.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO