spot_img

Vrijedna donacija za OB Bar – Šćekić: Odgovornost prema zajednici se pokazuje ulaganjem tamo gdje je najpotrebnije

Međunarodna Organizacija Albanian – American Humanitarian Fund Trojet Tona, čiji su osnivači Dina & Ahmet Kurmemaj donirali  su Opštoj bolnici „Blažo Orlandić“ Bar donirali vrijednu medicinsku opremu i sanitesko vozilo u ukupnom iznosu od 149,991,65 eura.

spot_img

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić je tim povodom sa svojim saradnicima posjetio danas OB Bar.

„Zadovoljan sam što imamo priliku da vidimo značajne donacije koje su veliki podstrek za zdravstveni sistem Crne Gore. Mi smo ozbiljno krenuli u potpunu reformu zdravstvenog sistema, u ozbiljan pristup našim pacijentima, vraćanju empatije u zdravstveni sistem“, naveo je Šćekić.

On je rekao da je siguran u posvećenost ljekara i medicinskog osoblja, ali da im je jako bitno obezbijediti uslove za nesmetan rad kako bi na najbolji način pružili kvalitetnu zaštitu i uslugu pacijentima.

„Stoga je donacija porodice Kurmemaj poruka šta znači kad imate odgovornost prema zajednici i kada to pokažete ulaganjem sredstava tamo gdje je najpotrebnije“, rekao je Šćekić.

Donacija je, kako je dodao, mnogo važna za pacijente i građane.

-

„Želim da se donirani aparati što manje koriste, ali da u slučaju potrebe naši pacijenti budu zadovoljni njihovim radom“, poručio je Ščekić.

Prema njegovim riječima, činjenica da su Ministarstvo zdravlja, OB Bar i predstavnici lokalnih samouprava Bara i Ulcinja na jednom mjestu samo je dokaz uspješnog timskog rada.

„Moram da naglasim da bez ovakvog pristupa i zajedničke akcije mi ne možemo postići rezultate koji su na najvećem nivou. Ja sam zadovoljan i ulaganjem lokalnih samouprava u zdravstveni sistem, ali i zbog najavljenih projekata koje ćemo zajedničkim snagama u budućem periodu realizovati“, naglasio je Šćekić.

Kako je rekao, s obzirom na to da je Bar turističko podneblje, potrebno je poslati snažnu poruku da su spremni da najvećem nivou pruže jednako zdravstvene usluge i Baranima i posjetiocima iz cijelog svijeta.

„Sve ovo što radimo, uz opremu koju obezbjeđujemo, pokazuje da želimo da budemo potpuno otvoreni i spremni“, poručio je Šćekić i zahvalio porodici Kurmemaj i poželio uspjeh u daljem radu.

On je najavio i da će za pola godina na nivou Crne Gore biti obezbijeđeno pet magnetnih rezonanci.

„Već smo obezbijedili jednu u Beranama, tender je raspisan za OB Bijelo Polje i Nikšiću, a u planu je i nabavka aparata i za OB Bar. Izgradnjom centra u Kotoru želimo da primorje konačno ima brzu i maksimalno dostupnu zdravstvenu uslugu “, naveo je Šćekić.

Direktor OB Bar, Igor Karišik, napomenuo je da  su sredstva raspoređena za prioritetne nabavke koje su već realizovane.

„Nijesu Ahmet i Dina zaboravili sve ljude kojima potrebna pomoć. Ovo nije prvi put da doniraju, a siguran sam da neće biti posljednji“, rekao je Karišak.

Predsjednik opštine Bar, Dušan Raičević, rekao je da je porodica Kurmemaj dokazani humanitarac koji u kontinuitetu pomaže i pokreće donatorske projekte ka Crnoj Gori i njenom zdravstvenom sistemu.

„Moram da istaknem i napore direktora Karišika koji je iskoristio pune kapacitete ove donacije. Zahvalan sam i ministru Šćekiću i njegovim saradnicima što su omogućili da donacija bude oslobođena plaćanja PDV“, napomenuo je Raičević.

On je istakao da je jako zadovoljan zbog toga što se govori o budućim planovima i što će uskoro OB Bar imati i magnetnu rezonancu.

„Raduje me puna spremnost Ministarstva zdravlja kako bi pružilo punu podršku za realizaciju projekata na teritoriji barske opštine. Raduje me spremnost zajedničkog rada, a sve u cilju rješavanja višedecenijske problematike“, naveo je Raičević.

On je zahvalio porodici Kurmemaj na drugoj donaciji, koja, kako je dodao, nikada nije zaboravila Bar i njegove građane.

Predsjednik opštine Ulcinj, Omer Barjaktari, rekao je da ova donacija dokaz patriotizma i vrijednosti koja danas i nije toliko česta.

„Želim da uputim poziv drugim ljudima da slijede primjer porodice Kurmemaj, jer samo zajednički možemo riješiti višedecenijske probleme“, istakao je Barjaktari i dodao će opština Ulcinj uvijek biti podrška ovakvim događajima.

Predstavnica Fondacije Vjolca Čobaj, kazala je da fondacija željela da pomogne ljudima u Crnoj Gori.

„Ovo nije prva donacija Dine i Ahmeta. Oni već 20 godina žele i hoće da doprinesu razvoju crnogorskih institucija, posebno zdravstvenom sistemu. Za njih, kao i za nas, je zdravlje na prvom mjestu“, navela je Čobaj.

prcentar.me

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO