spot_img

Vrijeme je za piling

Vaša koža je tokom zime izgubila sjaj i potrebno joj je vratiti prirodnu vitalnost

spot_img

Mnoge žene ne pridaju važnost eksfolijaciji kože, smatraju je beskorisnom ili preagresivnom. Istina je, međutim, da se radi o prvom koraku u pravilnoj njezi kože. Kako proljeće najčešće dočekamo s neugodno suvom kožom, ponekom flekom i nezdravom bojom tena, prvo što treba da uradimo je – totalni piling: lice, ruke i područje dekoltea delikatnijim sredstvom, a nešto snažnijim laktove i koljena.

Piling je najvažniji

Nije uvijek neophodno kupovati sredstva za piling, mada je ponuda veoma široka, postoji mnogo recepata za njihovo pravljenje u vlastitom domu. Važno je znati kakav tip kože imamo, a u slučaju intolerancije, alergije ili dermatitisa, potrebno je konsultovati dermatologa. Ukoliko je u pitanju normalna koža, dovoljno je samo razlikovati sredstva za lice od onih za tijelo. Prilikom tretiranja lica koriste se blaga sredstva, gelovi, kreme ili pjene s mikrogranulama, jer je koža lica osjetljivija od kože tijela. Nikad za piling lica ne koristite sredstva namijenjena koži tijela, možete je pretjerano iziritirati i izazvati neugodno i bolno crvenilo. Sredstva za piling tijela mnogo su agresivnija, a osim eksfolijantnih čestica sadrže hranjiva ulja, hidratantne, tonifikujuće, vodootporne i druge sastojke. Želite li sami da napravite efikasno sredstvo za piling, pomiješajte kašiku krupne soli s kašikom maslinovog ulja ili kašičicu šećera, dvije kašičice kašike meda i tri maslinovog ulja. Smjesu koristite isključivo za tretiranje tijela! Na ovaj način eliminiraćete izumrle ćelije i koža će biti glatka i sjajna. Piling je inače tretman koji treba periodično ponavljati, a učestalost zavisi od tipa kože i godina. Za efikasniji, vidljiviji i dugotrajniji efekat najbolje je da posjetite kozmetičara.

Tajna lijepih stopala je u redovnoj njezi

Stopala su veoma važan dio našeg tijela: često bolna, zanemarena, skrivena i nedovoljno njegovana, mogu se brzo i lako transformisati u privlačna i izazovna. Važno im je posvetiti odgovarajuću njegu i tokom onih perioda kada nosimo čarape i zatvorene cipele. Dobro je što ne moramo uvijek da trošimo novac za pedikera, stopala možemo njegovati i sami. Potrebno je malo prakse i vještine, mada njega stopala zahtijeva nešto više pažnje. Najprije držite stopala u toploj vodi desetak minuta, kamenom za pete ili posebnom turpijom odstranite zadebljalu kožu, pažljivo odrežite nokte (uvijek ravno, ne pratite zaobljenost prstiju), potisnite kožicu, dobro posušite stopala i izmasirajte kremom. Ako niste vješti u nanošenju laka, umjesto jarkog odaberite bezbojni. Ukoliko patite od žuljeva ili kurijih očiju, posjetite pedikera. Da bi noge ponovo bile u odličnoj formi, potrebno je što više hodati bez obuće: po travi ili pijesku, svejedno. Najprije, naravno, sačekajte toplije dane.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO