Nedavno objavljeno

Vučeković Veith: Kamerna muzika jedna od najljepših i najviših formi muziciranja

Kamerna muzika je jedna od najljepših i najviših formi muziciranja, kazala je čelistkinja i članica tria "Aurea" Eva Vučeković Veith, neskrivajući uzbuđenje što je nastupila u Podgorici, gradu u kojem je rođena.

Trio “Aurea” je oformljen 2018. godine u Njemačkoj, a pored Vučeković Veith članice su i Iva Vogel (violina) i Dorota Dobosz (klavir). One su tokom koncerta u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore izvele kompozicije Ludviga van Betovena – Klavirski trio op.70, broj 1 i Trio za violinu, violončelo i klavir op.66, Feliksa Mendelsona.

Vučeković Veith je kazala da je ponosna što je nastupila u Muzičkom centru Crne Gore.

„Ovakva institucija je bila neophodna, jer je to ogledalo svakog glavnog grada i kulture jedne države. Ovo je divan centar i divna organizacija“, navela je čelistkinja nakon nastupa.

Govoreći o repertoaru koncerta, Vučeković Veith je kazala da su izveli Betovenovo djelo koje se naziva i „Trio duhova“.

„Nije ga Betoven tako nazvao, već muzičari, jer ima tajanstveni drugi stav. Takođe, izveli smo djelo Mendelsona, velikog romantičara koji je ovo djelo napisao za svoju sestru. To je fantastično djelo u kojem je ugradio kantatu Johana Sebastijana Baha u IV stavu“, rekla je Vučeković Veith.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa Vogel i Dobosz, Vučeković Veith je kazala da se ona desila spontano i da ih je povezala ljubav prema kamernoj muzici.

„Imali smo iste ideje, ciljeve i ljubav, tako da je to bilo nešto naprirodnije da intezivno i konstantno radimo na tome. Za nas je to veliki poklon i bogatstvo“, navela je Vučeković Veith.

Istakla je da je među muzičarima kamerna muzika jedna od najljepših i najviših formi muziciranja.

„To je neka vrsta solističkog rada, ali u ansamblu. Podrazumijeva vrlo suptilan rad“, rekla je Vučeković Veith.

Vučeković Veith je rođena u porodici muzičara u Crnoj Gori. Usavršavala se kod renomiranih profesora violončela kao što su: Ivan Poparić u Beogradu, Stanislav Apolin u Pragu, David Grigorian u Moskvi, Karina Georgian u Njemačkoj…

Njena muzička orijentacija poslednjih godina je prvenstveno usmjerena na izvođenje kamerne muzike. Vučeković Veith je bila član više ansambala poput: Klavirskog tria “Con brio”, “Aurus Piano Trio”, Kamernog orkestra u Minsteru, Kamernog orkestra u Detmoldu, Orkestra “Mediteran” u Francuskoj…

Dobitnica je više nagrada među kojima se ističe Decembarska nagrada za najbolja umjetnička dostignuća 1990. godine u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: prcentar.me

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

MODA

Zdravlje

Recepti