spot_img

Marko Vukčević i Ilija Pejović: Ne prihvatamo kompromise

spot_img

Grupa Neon predstavlja krunu dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje dvojice osnivača i vođa, pjevača Marka Vukčevića i gitariste Ilije Pejovića. Od osnivanja 2012. godine bend se trudi da publici predstavi konkretan, svirački dobro oblikovan zvuk, podržan savremenom tehnikom, ozvučenjem i atraktivnim scenskim nastupom. Pored Marka i Ilije, bend čine i basista Filip Vulanović, bubnjar Vido Uskoković i klavijaturista Bojan Jovović. Nedavno su objavili prvi autorski singl Ti i ja, sniman i produciran u muzičkom studiju Nevis u Podgorici, dok je za video bila zadužena kreativna ekipa Mediatag.

Šta sve stoji iza pjesme Ti i ja?

ILIJA: Ne spadamo u red muzičara koji svaku iskomponovanu ili snimljenu pjesmu mogu da tretiraju kao autobiografsku. Vodimo se prije svega energijom i onim što nas u datoj pjesmi “ponese”. U slučaju pjesme Ti i ja prvo se pojavio neobičan gitarski rif koji se od početka provlači kroz cijelu pjesmu. Iako je prilično jednostavan u tehničkom smislu, nosi neku neobično zaraznu atmosferu. U procesu je nastajao tekst za koji vjerujemo da je adekvatan zadatoj muzičkoj temi, a pritom se u njemu može čitati svaki narušeni partnerski odnos i trenutak u kome prepoznajemo da nema povratka. Kroz rad u studiju sklapali smo aranžmanska rješenja i ređali slojeve onoga što na kraju čini gotov muzički proizvod.

Ovo je prvi u nizu vaših autorskih projekata, šta još možemo očekivati?

ILIJA: U pripremi je još nekoliko pjesama koje smo spremni da izdamo u narednim mjesecima i objedinimo ih kroz formu koju obično kategorišemo kao EP izdanje. Napravili smo zalet koji samo neka viša sila može da spriječi!

-

Zašto vam je bilo potrebno toliko vremena da izbacite autorsku pjesmu?

MARKO: Više puta smo to pitanje postavili, prije svega mi sami sebi. Nazvao bih to spletom raznih okolnosti, ali je poenta cijele priče da se od autorskog rada nikada nije odustalo. Znamo da se dugo čekalo, ali sad smo tu i nastojaćemo da se ne zaustavljamo.

Poznati ste po klupskim svirkama, kvalitetnom zvuku, atraktivnom nastupu i probirljivom repertoaru. Koliko vam prija taj status koji njegujete i način na koji prezentujete svoj bend?

ILIJA: Iskreno se nadamo da nas publika na taj način prepoznaje. Uopšte nije bilo lako izboriti se s određenim problemima koji stoje na putu stvaranja dobrog muzičkog imidža, na tržištu koje namjerno ili slučajno svim silama pokušava od muzičara da napravi mediokritete. Sazreli smo i kao ličnosti i čini nam se da, ako ponekad ne znamo šta hoćemo, sigurni smo u ono što nećemo. Ne želeći da vrijeđamo bilo koga, ne prihvatamo previše kompromisa i lako se mirimo s tim da ćemo izgubiti neke svirke, ali bar znamo da ćemo uživati u onima za koje nas angažuju.

Kako vidite trenutno muzičku scenu u Crnoj Gori i kako sebe vidite u okviru nje?

MARKO: Iskreno, nikad jaču i odlučniju. Svjesni smo da su to pionirski koraci u trenutnom stanju stvari, ali smo svi prilično zajedno u cijeloj priči i nastojimo da se držimo i podržavamo bez obzira na sve. Uvijek sam govorio da Crna Gora što se muzike tiče može da ponudi mnogo, ali isto tako smatram da treba i veća podrška. Da ne budem shvaćen pogrešno, ne pričam o finansijama i ne tražimo opravdanja, ali moramo da cijenimo domaći proizvod, i to ne samo muzički nego bilo kakav. Prije svega, naši ljudi su skeptični čim je nešto odavde, a to nije dobro. Treba uvijek dati šansu.

S kojim ciljem i željom ste se rukovodili kada ste osnovali Neon? Da li ste uspjeli u tome i šta sebi zamjerate?

MARKO: Cilj je bio uživanje u muzici na pravi način. Svirati ono što i privatno slušamo bez obzira na sve. U tome smo i uspjeli. Uvijek je dobro zamjerati sebi, ali ne u smislu da bismo to sad isticali. Suština je znati iz zamjeranja izvući najbolju moguću opciju i napredovati.

Dugogodišnji ste prijatelji i kumovi, šta vas pored muzike još povezuje? Da li imate još neka zajednička interesovanja?

ILIJA: Naše druženje počelo je još u osnovnoj školi i s godinama postajalo sve intenzivnije. Od starta nas je povezala ljubav prema muzici. Jedan drugom davali smo smjernice u muzičkom razvoju i dopunjavali nedostatke na tom planu, kao da smo znali da ćemo jednog dana uživati u zajedničkom muzičkom brendu. Ipak, muzika nije jedino polje koje nas povezuje. Od milion pojedinačnih “sporednih” stvari koje predstavljaju naša interesovanje, poklapamo se u njih 90%. Jedan predloži, drugi kaže – “baš sam htio to da ti predložim”. Da pomenemo samo ribolov, skijanje, praćenje spota uopšte (posebno podrška nacionalnim selekcijama), vinogradarstvo, ljubav prema prirodi. Jedino još pokušavam Marka da “navučem” na želju da na motorima obiđemo svijet, ali da počnemo od nedovoljno istraženih područja Crne Gore (smijeh).

Obojica imate uspješne i prelijepe supruge, da li u vašem slučaju važi da “iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena”?

MARKO: Tako, i obratno (smijeh). Svakako da su mir i razumijevanje u kući neophodan recept za uspješnost i smatram da smo uspjeli u tome. Imamo uspješne i lijepe supruge, ali i supruge koje su prije svega pune razumijevanja, podrške i svega ostalog kada smo mi u pitanju.

ILIJA: U zdravim partnerskim odnosima stoji se bezrezervno jedno za drugo, u zavisnosti od toga ko je u datom trenutku u većoj potrebi, odnosno mogućnosti. Bez njihovog učešća, vjere i pomoći, sigurno ne bi bilo ni približno. Nadamo se da nam univerzum vraća za naša dobra djela.

Koliko imate vremena za porodična druženja i da li njegujete te odnose?

ILIJA: Obojica dolazimo iz zdravih porodičnih okruženja i radujemo se svakom porodičnom okupljanju. Prednost življenja na ovom području, između ostalih je i ta da ma koliko obaveza imate može se naći vremena i prostora za prave vrijednosti. Možda ne uvijek onoliko koliko bismo htjeli, ali zasigurno u dovoljnoj mjeri.

MARKO: Naravno da njegujemo, ali nekada ne koliko bismo htjeli. Srećom i naše familije znaju to pa nas razumiju. Zato, kad se vidimo, potrudimo se da ispunimo to vrijeme kako je najbolje moguće.

Budući planovi vezani za Neon?

ILIJA: Neon je, pored naših porodica, postao glavna preokupacija i više od plana postoji neobuzdana potreba da stvaramo i snimamo naše muzičke ideje. Niko ne može da predvidi kuda će priča dalje ići, ali mi ćemo dati sve od sebe da u vremenu koje dolazi postanemo stabilan, studijski i koncertno aktivan faktor ne samo na crnogorskoj već i na sceni regiona.

MARKO: Kao i prethodni, autorski rad i nadamo se ostavljanju nekog pečata na muzičkoj sceni.

 

GRACIJA 146/7.decembar 2018.

Piše Marina Strugar

Foto ­­­­­­­­­Marko Popović

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO