spot_img

Za duhovni mir i savršen izgled

spot_img

Ako želite da dan započnete puni energije, ne obraćajući pažnju na bezbroj obaveza koje vas očekuju, a da pritom budete i u formi, nije potrebno previše truda. Dovoljna je, naprimjer, jednostavna joga vježba koju treba praktikovati ujutro – čim se probudite. U pitanju je klasičan Pozdrav Suncu: reguliše ritam disanja jednostavnim pokretima tijela, što ima višestruku korist, a jedan od najvažnijih benefita je smanjivanje nivoa stresa.

Stres je smetnja bioritmu svakog organizma, prvo utiče na nivo kortizola: povišen – negativno utiče na duh i tijelo, izaziva “rupe” u pamćenju i stvara uslove za nakupljanje masnoće na području stomaka. Ujutro je nivo kortizola najviši, a Pozdrav Suncu pomaže u uspostavljanju njegove ravnoteže. Stres može da izazove različite zdravstvene probleme jer aktivira negativne molekularne reakcije u DNK. Prema rezultatima britanskih istraživanja, joga i meditacija mogu dovesti do smanjenja proizvodnje citokina, proteina koji izazivaju upalne procese na ćelijskom nivou. S vremenom, ovakvi upalni procesi mogu povećati rizik za razvoj bolesti.

Možete, naravno, praktikovati i druge joga vježbe, naći vrstu joge koja vam najviše odgovara i redovno je vježbati. Naučno je dokazano da joga i meditacija, između ostalog, utiču na smanjivanje nivoa anksioznosti te da nas na fizičkom i energetskom nivou dovode u stanje opuštenosti i obnovljenosti.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO