spot_img

Za lijep osmijeh

Osim redovne higijene zuba i usne šupljine, na zdravlje i izgled zuba veoma utiče i ishrana

spot_img

POVRĆE Jedete li svježu šargarepu, celer i radič, na taj način čistite zube. Doprinose, takođe, svježijem dahu, zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrže.

LIMUN/NARANDŽA Svako voće pomalo, ali posebno agrumi, sadrže limunsku kiselinu. Osim što osvježava dah, ona ima i izbjeljujući efekt. Nakon konzumiranja je, međutim, potrebno isprati usta vodom: produženim djelovanjem kiselina oštećuje zubnu gleđ.

PARMEZAN I DRUGI SIREVI Zahvaljujući vitaminu D, kalcijumu i proteinima, ovaj sir (kao i ostali mliječni proizvodi) pomaže da koštani dio zuba bude čvršći i trajniji. Sem toga, vitamin D djeluje protivupalno i štiti desni.

JABUKA Konzumirana svježa i s korom, po mogućnosti, čisti zube. Sem toga, jabuka sadrži dosta vode – oko 85 %, kao i organske kiseline koje pomažu u održavanju kiselosti pljuvačke. To je veoma važno zbog suprotstavljanja razvoju bakterija i nakupljanja zubnog kamenca.

INTEGRALNE ŽITARICE Smeđi pirinač, pšenica, ovas i raž traže produženo i zahtjevnije žvakanje, koje samo po sebi jača zube. Stimuliše i lučenje pljuvačke koja pomaže u samočišćenju usta.

-

VODA Idealan završetak svakog obroka, uključujući i užine, zbog mehaničkog djelovanja – ispira ostatke hrane i šećer koji bi se inače odmah transformisali u kiseline, spremne da napadnu zubnu gleđ. A tu je i flour kojeg voda sadrži, a koji djeluje zaštitno.

NA ŠTA DA OBRATITE PAŽNJU? Na prvom mjestu je, savim sigurno, bijeli šećer iz slatkiša. Na crnoj listi su i bombone (posebno mekane), suvo voće, slatki sokovi i grickalice. Motiv: bakterije veoma brzo transformišu šećer u kiseline, neprijatelje zubne cakline. To ne znači da potpuno izbacite slatkiše, jedite ih nakon glavnih obroka, kada će se pljuvačka maksimalno izlučivati. Nakon toga, naravno, slijede četkica i pasta za zube. Obavezno!  

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO