spot_img

Za zdravlje i dobro raspoloženje

spot_img

Trešnje sadrže kombinaciju antiaging antioksidanata, mnogo minerala, naročito kalcijuma, gvožđa i kalijuma, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C. Ne sadrže masnoće, pomažu u eliminisanju vode iz organizma, podižu nivo energije i ubrzavaju metabolizam. Kako 100 grama svježih trešanja sadrži samo 32 kalorije, odličan su izbor za sve koji paze na svoju tjelesnu težinu. Osim obilja vitamina i minerala, trešnje sadrže antocijanine koji blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Jedna čaša soka dnevno poslije vježbanja može pomoći u preveniranju upale mišića, a naučnici tvrde da je 20 trešanja 10 puta efikasnije od aspirina.
Narodna medicina preporučuje svjež sok od trešnje, čaj od peteljki trešanja, sa kojima možete sniziti holesterol, otkloniti fizičku i umnu iscrpljenost, izbaciti kamen iz bubrega i bešike, izliječiti impotenciju i riješiti se peruti.
Ukoliko ih jedete svježe, operite ih uvijek neposredno prije posluživanja. U frižideru ih možete čuvati svega nekoliko dana. Dobro opranim trešnjama uklonite peteljke i koštice, zatim ih zamrznite (pojedinačno) na odgovarajućoj podlozi i tek onda pakujte u plastične kesice.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO