spot_img

Zaboravljeno voće

Dud ili murva je pomalo zaboravljeno ali ukusno voće koje zaslužuje da bude uvršteno u super hranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti

spot_img

U našim krajevima nalazimo crnu, crvenu i bijelu sortu duda, dok ih u svijetu postoji mnogo više. Od svih je sorti najaromatičniji crni dud. Plodovi sadrže vitamine C, B, K, A, i E, gvožđe, kalijum, mangan i magnezijum, pektine i druge korisne supstance. Posjeduju veliku količinu antioksidansa antocijanina. Stručnjaci tvrde da dud zaslužuje biti uvršten u super hranu, jer sprečava starenje organizma i pomaže kod mnogih bolesti. U liječenju se koriste plodovi, listovi i kora.

Crni dud Ljekovita svojstva crnog duda zaista su brojna. U narodnoj medicini koristi se protiv upale mokraćnih kanala, bolesti usne šupljine i grla, epilepsije, depresije, nesanice, vrtoglavice te kod ugriza buba i zmija. Svježi nedozreli dudovi primjenjuju se protiv proliva, a zreli kao blag laksativ. Njihov sok dobar je i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje te za ispiranje kod upala grla i usta. List crnog duda poznati je narodni lijek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi pa se često primjenjuje u čajnim mješavinama za dijabetes.

Bijeli dud nalazimo u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbjeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pjega, jer sadrži inhibitore koji smanjuju sintezu melanina. Takođe se upotrebljava u sastavu preparata protiv starenja kože, za tretman kože oko očiju i čišćenje lica. U liječenju se koristi slično kao i crni dud. Zabilježeno je i da djeluje kod artritisa, očnih bolesti, slabosti organizma i za opuštanje nervnog sistema.

Kora duda Gorka kora korijena duda koristi se kao lijek protiv crijevnih parazita, naročito pantljičare. Kora liječi bolesti crijeva, želuca, dispepsiju te pomaže kod trovanja hranom, alkoholom i pečurkama. Prah dobiven od kore duda upotrebljava se kao melem za brže zarastanje rana, a uvarak od kore pije se protiv povišenog krvnog pritiska.

-

Ljekovite osobine duda: podmlađuje organizam, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od degenerativnih bolesti, jača bubrege, čisti jetru, pomaže kod zatvora, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome gripe i prehlade, pomaže kod trovanja hranom, alkoholom, pečurkama, ubrzava zarastanje rana, koristi se protiv visokog pritiska.

Plodovi duda i kora skupljaju se od juna do avgusta, a lišće u proljeće. Plodovi se mogu jesti svježi ili sušiti. U kulinarstvu dud se koristi kao bilo koje drugo voće – od njega možete napraviti sok, džem, sladoled, sos, koristiti ga za pripremu deserta i kolača.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO