spot_img

Žana Zeković: Sjajan tim hotela Regent je ono što čini razliku

spot_img

Razgovarala Marina Strugar
Foto Regent Porto Montenegro

Hotel Regent Porto Montenegro zauzima posebno mjesto u svijetu luksuznog ugostiteljstva. U prilog tome govori činjenica da imaju preko 30 međunarodnih nagrada. Pitali smo Žanu Zeković, direktoricu ljudskih resursa, šta ga sve čini top destinacijom.
“Regent Porto Montenegro se smatra jednim od lidera u hotelijerstvu i ugostiteljstvu ne samo u Crnoj Gori i regionu, već i šire. Ovaj epitet je potvrda kvaliteta dobijena od gostiju, partnera i medija. Isti smo zaslužili kroz kontinuirano visok nivo usluge i “diskretan” luksuz koji goste nose kao osnovni utisak nakon boravka u hotelu Regent. Svakodnevno se trudimo to da opravdamo i iznova zaslužimo. Naša uspješna priča kreirana je kombinacijom više elemenata: imamo popularnu lokaciju, elegantni dizajn hotela obogaćen nautičkim elementima, ali, iznad svega, odličnu uslugu nastalu vizurom standarda luksuznog hotelijerstva, kosmopolitskog duha Boke Kotorske i srdačnog crnogorskog gostoprimstva. Ima još lijepih i ljepših hotela, ali sjajan tim hotela Regent je ono što čini razliku – iskusni profesionalci koji dijele jednaku strast prema hotelijerstvu, otvorenog su srca i nasmijanog lica, koji svakog dana dolaze na posao spremni da pruže istinsku pažnju i privrženost gostu.”

Pored toga, hotel Regent se ističe i po tome što je rukovodeći tim sastavljen od žena, koliko se to odražava na pristup poslovanju?
– Kad nakon osam godina pogledam na razvoj poslovanja, ljudskih i poslovnih procesa unutar hotela, mogu reći da se nismo vodili “kvotama” u prilog rodne ravnopravnosti, jer je uvijek polazni kriterijum bio da biramo najbolje kandidate za otvorena radna mjesta. Međutim, važno je pomenuti posvećenost naše kompanije rodnoj ravnopravnosti. U prilog tome govori i program IHG grupacije kojoj Regent pripada, a koji je namijenjen upravo ženama na menadžerskim pozicijama koje žele da se obučavaju za poziciju generalnog menadžera hotela, sa konkursima otvorenim jednom godišnje. Na taj način, uspješne menadžerke iz cijele Evrope stiču vještine i znanja za ovu odgovornu poziciju u hotelu. Imali smo sreće da zaista fantastične poslovne žene iz domena hotelijerstva, sa željom da obogate svoje iskustvo u Regentu, sada pokrivaju veliki broj menadžerskih pozicija. Možda postoje neke vještine koje su bliže ženskim članovima tima u smislu shvatanja očekivanja (gostiju), “čitanja” govora tijela, brzine prilagođavanja na novonastale okolnosti, empatije i slično, ali naš uspjeh se primarno zasniva na sinergiji pojedinaca različitih kvaliteta koji jedni druge dopunjuju.
Istovremeno ste i dobar primjer kada je riječ o ženama na liderskim pozicijama u Crnoj Gori i regionu. Koliko je bitno osnaživanje žena, dati im podsticaj i podršku da se odluče i postanu dio uzbudljivih industrija?
– Zanimljivo je potvrditi da više radnih mjesta u Upravi hotela danas zauzimaju žene čiji su poslovni rezultati u hotelu Regent dokazani kroz više godina rada. One su svoj profesionalni put vezale za razvoj poslovanja hotela, tako da nam je čast predstaviti menadžerke hotela Regent: Tanja Čolaković zadužena za besprijekorno funkcionisanje Spa centra, Iva Bokan i Tijana Krtić koje vode Sektor recepcije, Marija Delibašić je direktorica sektora prodaje, Sanja Stojanović vodi organizaciju događaja i grupnih putovanja, Elena Ljiljanić, PR & Marketing, Carmen Cristea, direktorica finansija na nivou regiona, Sanja Vujačić, šefica računovodstva, a najzanimljivije je što zvanje concierge-a, koje tipično u hotelskoj industriji pripada muškim kolegama, ima Tivćanka Jelena Slijepčević. Brojni fakulteti s usmjerenjima za turizam takođe bilježe veći broj djevojaka diplomaca u odnosu na muškarce. Sve navedeno, uz dokazane rezultate na radnom mjestu, neosporno je otvorilo vrata profesionalnom uspjehu sve većem broju žena u hotelu Regent. Ponosna sam što smo stvorili radni ambijent u kojem je svakodnevne uloge koje žena ima u porodici i društvu istovremeno ne sprečavaju da bude i uspješna poslovna žena. Motivisanje žena za bilo koju struku za koju imaju afiniteta je od izuzetne važnosti koja je od veće ekonomske važnosti jer otprilike 50% radne snage jedne zemlje su žene.

Dan žena u hotelu Regent Porto Montenegro

Prethodne dvije godine su za sve nas bilo prilično izazovne, tako da smo osluškujući potrebe gošći koncipirali ponudu za poludnevni boravak koja obuhvata wellness užitak u našem Spa centru, uključujući 30-minutnu masažu i večeru/ručak od tri ganga. Ponuda je dostupna od 5. do 8. marta. Osmog marta planiramo zabavu za dame u našem Library Baru uz ponudu koja uključuje bocu Prosecco-a i elegantnu prezentaciju slanih i slatkih zalogaja. Posebne cijene za smještajne kapacitete važe za sve dame od 5. do 8. marta.

Koliko je bitno da saradnicima budete uzor i na koji način jačate timski rad?
– Nijedna organizacija danas nije u prilici da se osloni samo na pojedince. Vizija poslovanja na kratkoročnom i dugoročnom planu, jasne vrijednosti kompanije te fleksibilnost, ali prvenstveno kvalitetan timski rad, su nužni u dostizanju poslovnih ciljeva na zadovoljstvo zaposlenih, partnera i korisnika. U hotelijerstvu značaj timskog rada je visoko na ljestvici prioriteta. U hotelu Regent vodimo računa o svakom zaposlenom, kao i o svakom timu. Za našeg gosta je važno da kuvar, konobar, sobarica, recepcioner, vole svoj posao. Zadovoljstvo zaposlenih uslovima rada, međuljudskim odnosima, upravljačkim timom, radnom atmosferom je nešto čemu smo posvećeni tokom cijele godine i sve navedene vrijednosti zvanično se ocjenjuju dva puta godišnje na internim i anonimnim anketama. Rezultati ovih anketa se pažljivo evaluiraju kako bi se što kvalitetnije odgovorilo na eventualna nezadovoljstva zaposlenih. Jedino zadovoljan zaposleni može biti ambasador luksuznog hotelijerstva gostima koji očekuju besprijekornu uslugu.

Menadžerke hotela Regent
Gornji red: Sanja Vujačić, Jelena Slijepčević, Sanja Stojanović; Donji red: Elena Ljiljanić. Carmen Cristea, Tijana Krtić, Žana Zeković, Marija Delibašić

Koja bi bila Vaša poruka pred nastupajući 8. mart?
– Nadamo se i radujemo većoj zastupljenosti žena u svim segmentima društva, inicijativama za osnaživanje ženskog preduzetništva, kao i akademskom i profesionalnom razvoju žena. Radujemo se i razvoju obrazovne infrastrukture za djecu, te podršci ženama koje su se ostvarile kao majke, što im omogućava kvalitetan balans između poslovnog i privatnog života. Tema ovogodišnjeg internacionalnog dana žena je Razbiti predrasude (#BreakTheBias). To je ujedno i naša poruka: “Zamislite rodno ravnopravan svijet. Svijet bez predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Svijet koji je raznolik, pravičan i inkluzivan. Svijet u kome se cijeni i slavi diverzitet. Zajedno možemo da stvorimo ravnopravnost žena. Zajedno možemo razbiti predrasude”.
Približava se i ljetnja sezona, s kakvim očekivanjima i novitetima je dočekujete?
– Shodno najavama i našim pripremama, ljeto 2022. će zaista biti jedno od onih po kojem će se sva buduća mjeriti. Sezonu će obilježiti brojni glamurozni događaji u nautičkom naselju Porto Montenegro, brojne inovacije u segmentu hrane i pića u hotelu Regent koje uključuju i izuzetne iskorake u ponudama virtualne realnosti. Stay tuned!

-
#breakthebias

Pored tih noviteta, šta se izdvaja kao standard hotela Regent, šta ga čini tako posebnim i omiljenim među gostima?
– Naši gosti iznova govore da se u Regentu osjećaju kao kod kuće. Možda zvuči kao da se ponavljam, ali omiljeni smo zbog tima koji živi prave vrijednosti i želi ispuniti obećanje dato svakom gostu – pružanje toplog i posebnog ugođaja.

Regent Spa Lifestyle

Regent Spa Lifestyle

www.zoan.photography
Gracija 200, mart 2022.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO