Žarklina Iković: Volim spoj ležernog i elegantnog

Poznata manekenka smatra da je samouvjerenost ključna, kao i energija koju žena posjeduje. Voli nakit, a za elegantna izdanja bira dobro krojena odijela

Razgovarala Marina Strugar
Foto Nikola Pejović
Garderoba Vens Fashion Store
Šminka Andrea Burić Pejović
Frizura Danica Petrović, Studio ljepote SUNFLOWER
Mjesto snimanja Resort Slovenska plaža

Poznata manekenka Žarklina Iković bila je odsutna neko vrijeme sa modne scene. Razlog je bio prvo njeno studiranje u Italiji, a zatim se ostvarila kao majka. Žarklina se dobro osjeća u svijetu mode i ne planira da ga napusti. Jedna od najljepših crnogorskih manekenki bila je zaštitno lice mnogih modnih događaja i kampanja, radila je editorijale za prestižne časopise. Prva revija ove lijepe Kotoranke je bila za modnu kuću Dior sa svega 14 godina. Najviše voli da se sjeća u svojoj karijeri trenutka kada je u vjenčanici zatvorila reviju Zuhaira Murada. Žarklina je majka dva dječaka Fedora (2 godine) i Simona (5 mjeseci).
“Moram biti iskrena i priznati da su se moje želje za djecom, porodičnim životom i uopšte razmišljanja u tom pravcu, pojavile tek prije dvije do tri godine. Nikada nisam bila tip žene koja od malena sanja vjenčanicu, vjenčanje, zamišlja likove svoje djece. Sada, kada sam se ostvarila kao majka znam da je to posebna ljubav koja raste svakim danom. I zaista ovo nije kliše, a prva sam mislila da jeste. Ljubav prema djeci se kanališe u nesebičnost i to potpunu. Drugačije doživljam i vrijeme, sada shvatam kroz njihovo odrastanje kako sve brzo prolazi.”


“Italijanke spajaju nespojivo i na njima sve izgleda impresivno”

Dugo Vas nije bilo na modnoj sceni, šta je razlog? Da li vam nedostaju revije, slikanja, uopšte moda?
– Moji prioriteti su bili obrazovanje, a sada su to djeca. To me je više usmjerilo na neke druge oblasti. Nedostaje mi moda i ne smatram da ću ikada biti isključena iz tog svijeta. Volim taj posao i sva dešavanja koje ga prate.
Studirali ste u Italiji, koja se smatra svjetskim modnim centrom, šta ste naučili od Italijanki kada je riječ o modi? Za njih stil nije samo stvar odijevanja, nego kultura i način življenja.
– Italijanke kao i u kuhinji, tako i u odijevanju ni iz čega naprave nešto. Spajaju nespojivo i na njima sve izgleda impresivno. Naučila sam od njih da stil raste sa godinama i da je najbitnija energija koju žena posjeduje.

“Sada, sa dvoje male djece biram isključivo komfor”

Koji je po Vama ključni modni detalji na ženi? A šta Vam se nikako ne dopada?
– Samouvjerenost je ključna i niko me neće uvjeriti u nešto drugo. Nikakav modni detalj ne može nadomjestiti autfit žene koja se osjeća nelagodno, neudobno i neprivlačno u odjeći koju nosi. Žena u kućnom izdanju koja se osjeća dobro u svojoj koži će uvijek biti više primijećena i privlačnija. Ali, ako se dobro oblikovana, uredna frizura može nazvati modnim detaljem, onda biram to. Ne volim da vidim neuredan manikir i pedikir.
Kako biste opisali Vaš stil? Koje stvari su najzastupljenije u Vašem ormaru?
– Trenutno, ono što ugrabim prvo (smijeh)! Šalu na stranu, sada, sa dvoje male djece biram isključivo komfor. Smatram da još uvijek nemam u potpunosti izgrađen stil, ali uvijek su to dobar sako ili naočare. Najviše u ormaru imam džinsa. Bilo da ga iskombinujem sa košuljom ili pamučnom majicom bijele boje u njemu se jednako dobro osjećam. Mnogo volim i nakit. Kada je riječ o elegantijim varijantama, u mom ormaru su zastupljeni komadi iz Vens Fashion Store-a. Naročito bih izdvojila odijela koja mi u Vensu šiju po mjeri i svaku moju zamisao sprovedu u djelo.

“Najviše u ormaru imam džinsa. Bilo da ga iskombinujem sa košuljom ili bijelom pamučnom majicom, jednako se dobro osjećam”

Šta uvijek imate u neseseru?
– Turpiju za nokte, kremu za ruke, Armani Luminous Silk puder i L’oreal Paradise Extatic maskaru.
Koji je Vaš omiljeni beauty ritual?
– Nemam omiljeni beauty ritual, niti idem često u kozmetičke salone. Umivanje hladnom vodom ujutru i uveče, a zatim hidratantna krema su nešto što ne preskačem.
Iako ste se nedavno drugi put porodili, imate savršenu liniju. Kako Vam to polazi za rukom?
– U pitanju je genetika. Lijena sam za treninge, a volim da jedem i jedem sve. Voljela bih da nakon tridesete godine krenem sa treninzima i okrenem se skroz zdravoj ishrani. Ovim putem želim da dam savjet mladim djevojkama da ne prate slijepo nametnuti ideal “savršene linije”. Da budu realne i ne pritiskaju sebe. Svaki trend je prolazan. Volite sebe onakvu kakva jeste! Ono što vas čini posebnim – čini vas lijepim!

Koliko pratite modne trendove, koji vam sviđa, a koji ne?
– U 21. vijeku je veoma lako ispratiti modne trendove, ali ih ne treba pratiti slijepo. Treba dati svoj neki pečat svakom autfitu. Ne sviđa mi se većina obuće koju prezentuju novi trendovi, dok mi se mnogo sviđaju nepravilni oblici tašni, kao i spoj ležernog i elegantnog.
Da li kupujete online i šta mislite o takvoj kupovini? Šta je za Vas dobar šoping?
– Da, volim da kupujem online i žao mi je što Crne Gore nema na listi shipping destinacija kod većine modnih kuća iz Evrope. U šoping idem isključivo sama. Ne traje nikad dugo, uvijek znam šta mi se dopada i ne zanima me tuđe mišljenje. Problem nastane kada se zapitam da li mi je to stvarno potrebno? Dobrim šopingom smatram kada kupim kvalitetnu stvar po sniženoj cijeni.

Gracija 191, jun 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...