Zaštita djece na internetu

Rekordan broj od skoro 24 miliona djece i mladih ljudi širom svijeta kontaktiralo je telefonsku liniju za pomoć u 2016. godini. Kao odgovor na njihovu rastuću potrebu za podrškom, organizacija Child Helpline International i Telenor Grupa ujedinili su se kako bi izgradili potrebne kapacitete među savjetnicima za pomoć djeci, i pokrenuli svoj prvi onlajn kurs o zaštiti djece na internetu. Modul je od 11. februara, kada se obilježava Dan bezbjednog interneta, dostupan specijalno edukovanim savjetnicima i volonterima za pomoć djeci.
Trening uključuje informacije o postupanju u situacijama u kojima se djeca mogu naći, kao što su nasilje na internetu, neadekvatan i nelegalan sadržaj, kao i onlajn seksualno zlostavljanje.
U svim zemljama u kojima posluje, Telenor veliku pažnju posvećuje zaštiti djece u onlajn okruženju. Nakon što je godinama provodio projekat Surfuj pametno i edukovao više od 20.000 djece u Crnoj Gori o bezbjednom korišćenju interneta, Telenor nastavlja da se zalaže za unapređenje te oblasti. Tako su, prošle godine, Telenor i Unicef potpisali sporazum o trogodišnjoj saradnji, zahvaljujući kojoj će izučavanje digitalnih vještina za bezbjedno korišćenje interneta postati dio nastavnih planova u osnovnim školama. Projekat je podržalo i Ministarstvo prosvjete, a očekuje se i aktivno učešće roditelja i nastavnika u realizaciji projektnih ciljeva.
Podsjećamo, istraživanje koje je proveo Unicef pokazalo je da se svako drugo dijete u Crnoj Gori ne osjeća bezbjedno na internetu. Takođe, roditelji u Crnoj Gori žele da škola bude primarni izvor informacija o internetu, a 20% roditelja djece uzrasta 9 do 17 godina ne koristi internet.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...