spot_img

Zašto treba piti vodu s cimetom

Ovaj napitak ima protuupalna svojstva, dobar je za zdravlje srca, snižava holesterol i šećer u krvi, a može pomoći i kod mršanja

spot_img

Cimet je bogat antioksidansima i fenolima koji su nezamjenjivi u borbi protiv infekcija. Drevna kineska medicina koristi cejlonski cimet u liječenju prehlade, glavobolje, mučnine i opšte slabosti, a u ayurvedi je lijek za šećernu bolest i bolje varenje. Kod prehlade, gripa i sinusitisa, u čaj s limunom i medom dodajte pola kašičice cimeta, a za smirenje kašlja tri dana uzimajte kašiku meda s dodatkom četvrtine kašičice cimeta.

Voda s cimetom bogata je antioksidansima, a uz to je ukusna i hidratizujuća, ima protivupalna svojstva, dobra je za zdravlje srca, snižava holesterol i može pomoći ukoliko želite da smršate. Ovaj napitak je zapravo ohlađeni čaj od cimeta, koji se pokazao kao jedan od najefikasnijih načina za regulaciju nivoa šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da je uspješno snizio nivo glukoze u krvi kod osoba koje boluju od dijabetesa tip 2. Časopis Diabetes Care objavio je rezultate istraživanja na 60 osoba koje su bolovale od dijabetesa tipa 2. Dodavali su između jednog i šest grama cimeta ishrani kroz 40 dana nakon čega im se nivo glukoze u krvi smanjo između 18 i 29 %. Takođe, snizili su nivo štetnog holesterola za 7 %, dok su neki postigli uspjeh od čak 27 %.

Ipak, oprez!

Cimeta ima čak oko 250 vrsta, a najpopularniji su kasija i cejlonski, koji je zdraviji i kvalitetniji. Ipak, treba biti oprezan jer previše cimeta može uzrokovati zdravstvene probleme. Cimet sadrži velike količine jedinjenja koje se naziva kumarin, a koji u visokim dozama može biti štetan za jetru. Preporučeni dnevni unos kumarina ne bi smio prelaziti 0,1mg/kg. To je, naprimjer, samo 6 mg za osobu tešku 60 kg, što znači da već jedna čajna kašičica cimeta može biti previše. Jetreni bolesnici, kao i oni koji imaju neku hroničnu bolest te piju ljekove, trebali bi se prvo posavjetovati s doktorom.

Izvor: Ordinacija.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO