Zašto bušenje ušiju bebama nije dobra ideja

Prema američkoj akademiji za pedijatriju, roditelji bi trebalo da pričekaju da njihova djeca napune bar šest mjeseci prije nego što im probuše uši. U nekim kulturama to se čini i ranije, bilo zbog običaja bilo zbog toga što se roditeljima to sviđa.

Iako se oko pitanja treba li probušiti uši djeci često raspravlja, ne može se poreći da taj postupak ima puno nedostataka. “Bright side” je popisao nekoliko razloga koje bi roditelji trebalo da imaju na umu ukoliko razmišljaju o tome da bebama probuše uši.

1. Mogu da se povrijede

Bušenje ušiju, bez obzira na dob, je bolno. Kad probušite djetetu uši, one mogu postati crvene, bolne i osjetljive. Ključno je ne dirati svježi “piercing”, a bebe su nepredvidive i mogu pri slučajnom dodiru povući naušnicu te se povrijediti ili se njome ugušiti.

2. Roditelj bira za dijete

Uvijek postoji rizik da dijete odraste i požali što ima probušene uši. Možda je bolje da pričekate i prepustite tu odluku djetetu, kad bude starije i sposobno da se brineza svoj “piercing”.

3. Trajno je

Iako to nije uvijek slučaj, bušenje ušiju ponekad može učiniti rupu trajnom. To može biti problem ako dijete odraste i zažali zbog vaše odluke.

4. Može doći do infekcije

Čak i kad se preduzmu sve mjere predostrožnosti, kod “piercinga” uvek postoji rizik od infekcije, posebno ako se o njemu pravilno ne brine. Bol, iscjedak i oteklina mogu se pojaviti ako se uvo ne čisti prema uputstvima stručnjaka, a može nastati i poseban oblik ožiljka koji se naziva keloid.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...