spot_img

Zašto je dobro piti kafu

spot_img

Smanjuje depresiju kod žena Studija provedena na Harvardu pokazuje da su žene koje redovno piju kafu izložene 20% manjem riziku od depresije nego žene koje ne piju. Ranija su istraživanja pokazala da se rizik od suicida smanjuje s povećanjem konzumacije kofeina.

Štiti od karcinoma usne šupljine Jedna američka studija pokazala je da ljudi koji piju više od četiri šoljice kafe dnevno imaju za 39% manji rizik od karcinoma usne šupljine i laringsa u poređenju s onima koji ne piju kafu. Redovna konzumacija kafe povezana je takođe s manjim rizikom od tumora na mozgu, nižeg nivoa holesterola, ciroze i karcinoma jetre.

Čini se da štiti od dijabetesa Brojne su studije pokazale da kafa može štititi od dijabetesa tipa 2, iako mehanizam još nije najjasniji. Analizom je utvrđeno da će osobe koje piju tri do četiri šoljice kafe dnevno za 25% manje razviti dijabetes tipa 2 od onih koje piju manje od dvije šoljice dnevno. U SAD-u, oko 24 miliona odraslih i djece, što je oko 8% populacije, boluje od šećerne bolesti. Dijabetes tipa 2 je najčešći oblik. Još će se vidjeti hoće li ove studije biti potkrijepljene još jačim dokazima ili će ih pobiti negativni efekti kafe (npr. nesanica ili visok krvni pritisak).

via tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO