Nedavno objavljeno

Zašto je opasno raditi više od osam sati dnevno?

Analizom čak 12 studija, od kojih neke datiraju i iz 1958. godine te su obuhvatile čak 22.000 ljudi iz cijeloga svijeta, utvrdila je da radni dan duži od osam sati izlaže hiljade zaposlenika većem riziku od srčanog i moždanog udara, prenosi Daily Mail.

Analiza koju su proveli naučnici na finskom Institute of Occupational Health otrkrila je da osobe čiji radni dan traje više od tradicionalnih osam sati, ima od 40 do 80% više šansi za oboljenje od srčanih bolesti. Uzrok tome može biti duža izloženost stresu, a ostali okidači mogu biti loše prehrambene navike te nedostatak vježbanja zbog ograničenog slobodnog vremena.

Otkriveno je takođe da predugo radno vrijeme povećava rizik od demencije u kasnijoj dobi. Analiza je pokazala da sredovječni radnici koji na poslu nedjeljno provedu 55 ili više sati, imaju lošiju funkciju mozga, uključujući niže rezultate na testovima za mjerenje inteligencije te kratkoročnije pamćenje od onih koji nedeljno na poslu provedu do 40 sati.

Zdravstvene tegobe zbog prekovremenog rada najčešće pogađaju ljude srednje i starije dobi, ali naučnici upozoravaju da se temelji za takve bolesti stvaraju već u mladosti. Upozoravaju stoga sve da povedu računa o svojim životnim navikama kako ne bi bespotrebno ugrožavali vlastite živote.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

MODA

Zdravlje

Recepti