Zašto muškarci spavaju nakon seksa?

spot_img

Jedan od najčešćih problema sa kojima se parovi susreću je muška potreba za snom nakon seksa – što je vrijeme koje većina žena želi da provede u razgovoru i maženju. Naravno da ovo nije slučaj u svim vezama, ali u većini jeste. Samo poneki muškarac je svjestan problema i spreman da se sa njim suoči. Za mnoge je spavanje nakon seksa prirodna stvar. Dok tonu u san nisu svjesni da njihove partnerke leže budne i čekaju da im emotivne potrebe budu zadovoljene, te su često razočarane i ljute zbog činjenice da su njihova želja i potreba za postseksualnom intimizacijom u potpunosti ignorisana. Ovakve negativne emocije nisu samo posljedica nezadovoljenih potreba već su i rezultat percepcije da njihovi partneri nemaju svijest o tome, te da su ravnodušni prema njihovim potrebama. Ironično je što mnogi muškarci žele da poboljšaju seksualne odnose isključivo kroz fizički kontakt, te će u toj namjeri često da potroše priličnu količinu energije, ne znajući da sve što treba da učine je da nakon seksualnog odnosa ostanu nekoliko minuta budni.

Prvi problem u rješavanju problema je razumijevanje. Objašnjenje zašto muškarci spavaju nakon seksa možemo podijeliti u četiri kategorije:

Ravnodušnost. Ovo je objašnjenje koje žene najčešće navode kao mogući razlog, uz objašnjenje kako su muške potrebe zadovoljene, te da ih daljnje zadovoljenje ženskih potreba ne zanima.

Nedostatak kiseonika. Studije su pokazale da muškarci često tokom seksa zadržavaju dah, naročito tokom orgazma. Smatra se da zbog toga dolazi do nedostatka kiseonika, što povećava potrebu za spavanjem.

Umor i/ili relaksacija. Do seksa najčešće dolazi krajem dana, kada su muškarci uglavnom umorni. Obično se dešava u spavaćoj sobi, koje je prirodno mjesto za spavanje. Takođe, seks opušta, jer dovodi do otpuštanja seksualne tenzije.

-

Hormoni. Tokom seksa dolazi do povećanog lučenja nekoliko hemikalija i hormona, od kojih se neki povezuju sa relaksacijom i spavanjem.

Fizički čin

Drugo objašnjenje nije podložno ispitivanjima. Naime, tokom seksa dolazi do ubrzanog disanja, mnogo većeg nego što fizička aktivnost u tom trenutku iziskuje. To povećava nivo kiseonika u krvi, te se kompenzuje tipičnim zadržavanjem daha tokom orgazma.

Treće objašnjenje nešto je validnije, iako je djelimično. Muškarci su često duže budni u krevetu, iako su relaksirani. Pa ipak, isti ti muškarci utonu u san odmah nakon seksa. Seksualni čin, iako je fizičke prirode, nije toliko iscrpljujući da bi zahtijevao trenutni odmor u vidu spavanja.

Prvo objašnjenje pruža nam još nekoliko korisnih informacija. Neki muškarci primarno su zainteresovani za ispunjenje svojih želja, te nakon što ih zadovolje nisu zainteresovani za želje partnerke. Međutim, mnogi bi ipak željeli da udovolje svojim djevojkama i suprugama, te biti dobri seksualni partneri; ako ništa, bar da bi i dalje imali redovan seks. Možda bi bilo pravilnije reći da muškarci imaju problem da razumiju potrebu za intimizacijom. Za većinu seks je prvenstveno fizički čin, te kada dođe do orgazma, znači da je završen. Maženje i razgovor nakon seksa ne vide ni kao neophodan ni kao relevantan dio seksualnog čina. Nekim muškarcima je ovaj koncept toliko stran da im je teško da ga shvate. Pa ipak, ni ovo nije potpuno objašnjenje.

Uticaj hormona nešto je kompleksniji. Tokom seksa dolazi do povećanog lučenja nekoliko hemikalija i hormona, posebno za vrijeme orgazma. Među njima su norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin i prolaktin. Njihov uticaj samo je djelimično razumljiv, ali se prolaktin dovodi u vezu sa spavanjem. Treba i napomenuti da su količina hormona i potreba za spavanjem povezani sa vrstom i jačinom orgazma, usljed kojeg dolazi do lučenja četiri puta više hormona, čime se povećava i potreba za spavanjem. Iz ženskog ugla, to je upravo suprotno od onoga što one žele.

Da sumiramo, nekoliko je objašnjenja zašto muškarci spavaju nakon seksa. Sami faktori ne izazivaju spavanje, već rezultiraju velikom željom za spavanjem. Ako muškarac nije dovoljno svjestan potrebe svoje partnerke za postseksualnom intimizacijom, skoro je sigurno da će odmah nakon seksa zaspati. Zato prvi logičan korak treba da bude upoznavanje muškarca sa tom činjenicom.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO