Zašto su manekenke opsjednute boksom

Sve je više djevojaka i žena koje na ruke navlače bokserske rukavice kako bi oslobodile um uz pomoć treninga za duh i tijelo

spot_img

Boks, takozvana plemenita vještina koju mnogi povezuju samo sa grubostima, povredama i prevelikim mišićima, sport je koji ima sve više pristalica. Sve je više djevojaka i žena koje na ruke navlače bokserske rukavice kako bi oslobodile um uz pomoć treninga za duh i tijelo. Ne radi se o pukom “udaranju u vreću”, dinamičan je i zabavan, a fitnes stručnjaci kažu da je rekreativni boks aktivnost koju bi svaka žena trebala barem da proba, bez obzira na to da li se već bavi nekim sportom ili redovno vježba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adriana Lima (@adrianalima)

Boks povećava nivo endorfina, hormona sreće i zadovoljstva

Boks vas tjera da dišete duboko i povećava broj otkucaja srca, što jača srčane mišiće i čuva zdravlje srca, smanjujući mogućnost razvoja kardiovaskularnih bolesti. Trening je intenzivan te tokom njega sagorijeva mnogo kalorija – od 350 do 500 za 45 minuta, a preko 500 potroše profesionalni bokseri čiji su treninzi mnogo intenzivniji. Boks aktivira i jača mišiće cijelog tijela, naročito trbušnu muskulaturu, intenzivno topi masne naslage i eliminiše suvišnu vodu iz organizma. Boks nisu samo nekontrolisani udarci, trening traži i određenu strategiju, zahtijeva koncentraciju, kreiranje samo naše kombinacije udaraca te nam pomaže da  bolje upoznamo sami sebe. Mnogi pogrešno misle da će postati agresivniji ako se bave boksom ili udaraju u vreću, ali efekat je potpuno drugačiji. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da boks djeluje terapeutski, smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a povećava nivo endorfina, hormona sreće i zadovoljstva. Dakle, oslobađate se negativne energije, stresa, napetosti i bolje ste raspoloženi poslije samo jednog treninga, a s vremenom će mišići biti sve čvršći i tijelo zategnutije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bianca Balti (@biancabalti)

Brojni benefiti boksa privukli su mnoge pripadnice nježnijeg pola među slavnim osobama, uglavnom manekenkama i modelima, a najviše “bokserskog staža” ima glumica Hali Beri  te tvrdi da je za njenu fantastičnu formu zaslužan upravo boks, kojem se predano posvetila prije skoro 15 godina. “Mnogo je razloga zbog kojih obožavam boks, aktivira sve mišiće, sagorijeva velike količine masti, poboljšava koordinaciju ruku i očiju, bitno smanjuje nivo stresa, jača disciplinu i samopouzdanje, a pritom treninzi nisu dosadni jer nikada ne prestajete učiti i napredovati”, kaže Hali, rođena 1966. godine.  “Obožavam što je trening intenzivan, a i najbolji je oblik kardio vježbanja. Oblikuje sve mišiće, a ne izgledam nabildano. Da nisam model, bavila bih se boksom”, izjavila je prije desetak godina Adrijana Lima, a u bokserskom timu manekenki i modela su i Bjanka Balti, Žizel Bundšen, Karli Klos i Điđi Hadid, kojoj je upravo boks omogućio da se nakon poroda  vrati u formu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Halle Berry (@halleberry)

Cover photo IG

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO