Zašto svi muškarci isto mirišu?

Gotovo svi muški parfemi imaju sličan miris, a zašto je to tako – objašnjava poznati britanski parfimer Roža Dov

Zašto svi muški parfemi imaju istu osnovnu notu – svježinu okeana? Odgovor na ovo pitanje dao je istaknuti parfimer Roža Dov (Roja Dove) u razgovoru za The Independent. Nota koju mi, ustvari, detektujemo jeste okeanska nota, koja je uvedena tek početkom devedesetih: “Bila je to reakcija na sav konzumerizam i velike ‘moćne’ mirise ranih osamdesetih”, objašnjava Dov. Kako je u svijetu zavladala ekonomska recesija, mirisi svježine došli su do izražaja – potrošači su htjeli pobjeći, te i parfemi podsjećaju na bijeg na plažu. Jedan od najpopularnijih muških parfema tog vremena bio je Escape by Kalvina Klejna, koji je savršeno shvatio raspoloženje potrošača. “Promotori su se uhvatili vodene note dinje, te su uvjerili čitav svijet da je to miris mora”, navodi Dove čija je Haute Parfumerie u Harodsu prva te vrste u svijetu.

Escape je definisao stil

I tako je rođena okeanska nota. Navedeni miris okeana je, ustvari, kalon – tvar vodenastog mirisa sa izraženim aspektom lubenice. To je sintetizovana molekula koja kroz svoje ozonske nijanse na čulo mirisa ostavlja dojam svježine morske obale, pojašnjava Dov.

Tu je takođe i dihidromircenol, sintetička molekula sa ultra svježim, hrskavim mirisom citrusa, koja se originalno koristila u deterdžentima. Ova molekula izazvala je bum 1988. kada je tržištu predstavljen Cool Water by Davidoff.

Međutim, u vrijeme kad je predstavljen Escape okeanska nota nije bila nova među mirisima. Aroma je razvijena još 1960-ih i korištena u deterdžentima kako bi veš mirisao svježinom. I mada su neki parfemi koristili ovu notu krajem osamdesetih, Escape je taj koji je definisao stil.

Dov lično nije veliki ljubitelj kalona u parfemima: “Izuzetno je intenzivan, nadmoćan i, po mom mišljenju, podmukao. Treba ga pažljivo koristiti”, ističe. Iako su okeanske note već decenijama prisutne u parfemima za muškarce, Dov objašnjava da smo usred oživljavanja sofisticiranijih mirisa, te da postoji jaka tendencija odmicanja od mainstream aroma.

Ustvari, potrošači se u sve većem broju okreću mirisima koji nisu tako često u upotrebi. “Potreba za vjerodostojnošću je veća nego ikada, jer ljudi počinju uviđati da su obećanja najpoznatijih kuća – prazna”, objašnjava Dov. On vjeruje da su muškarci sada više zainteresovani za mirise visokog kvaliteta: “Različiti aspekti kreativnog procesa u kombinaciji sa kvalitetom počinju da osvjetljavaju tamu prosječnosti, jer kvalitet parfema ponovo postaje od suštinske važnosti.”

Internet je sve nas učinio ekspertima koji više ne prihvataju ono što nam se nudi. Dov ističe da je generacija starijih tinejdžera ta koja se u sve većem broju okreće kućama luksuznih parfema. Vjeruje da su kvalitetni parfemi privlačni generaciji “koja je odgojena na banalnosti mirisa i trenutnom zadovoljstvu koje pružaju” i koja uviđa da je ono što su smatrali rafiniranim i luksuznim, ustvari, “bezlična masovna proizvodnja”. Ovo odražava promjenu kroz koju svi prođemo tokom perioda odrastanja: kao tinejdžeri želimo da budemo poput ostalih, ali kako starimo, očajnički želimo da budemo jedinstveni i tražimo mirise koji odražavaju našu individualnost.

Možda muškarci uskoro više neće mirisati na isti okean.

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...