spot_img

Zašto vaš pokušaj mršavljenja ne daje rezultate?

Isprobali ste različite vrste dijeta, ali bez obzira na sve, još ne možete da skinete tu tvrdoglavu masnoću? Ovo mogu biti razlozi zbog kojih vaš pokušaj mršavljenja ne daje rezultate

spot_img

Kada je u pitanju mršavljenje, svi pravimo greške koje mogu da rezultiraju debljanjem. Nutricionistkinja Vidi Čavla otkriva razloge zbog kojih vaša dijeta ne funkcioniše i šta možete da uradite da konačno skinete višak kilograma.

Možda prečesto jedete

Jedete li prečesto ili jedete teške obroke? Najčešće je to glavni uzrok debljanja i može da omete planove mršavljenja. Umjesto toga, trebali biste da jedete hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim masnoćama. Ishrana bogata vlaknima i proteinima učiniće da se dugo osjećate sito i ne unosite te dodatne kalorije.

Jedenje bez razmišljanja

Bezumno jedenje odnosi se na uživanje u omiljenoj hrani dok vozite, radite ili gledate televiziju ili koristite mobilni telefon. To može nepovoljno da utiče na vaš pokušaj mršavljenja. Kad god osjetite glad, malo pričekajte, pijte vodu i jedite samo zdravu hranu. Ponekad napadi gladi mogu biti posljedica dehidracije pa se pobrinite da pijete dovoljno vode.

Previše kalorija

Učestali i češći obroci mogu dovesti do većeg unosa kalorija. Tokom jednog dana pobrinite se da vaš ručak bude pun proteina i hranjivih materija jer tada počinjete da osjećate glad što znači da nemate odgovarajuće hranjive materije. Obavezno uključite jedan ili dva zdrava međuobroka kako biste izbjegli ekstremnu glad i prejedanje. Idealno bi bilo da između obroka postoji razmak od četiri sata.

Umor i stres

Umor i stres često dovode do emocionalne gladi jer vam hrana pruža utjehu i sreću. Ali, u takvim situacijama često posežete za nezdravom hranom što može da dovede do unosa nepotrebnih kalorija i prejedanja. Zato se pobrinite da vaš stres bude pod kontrolom. Možete isprobati jogu i meditaciju kako biste kontrolisali nivo stresa i ostali mirni i opušteni.

-

Izbor hrane

Mnogi ljudi misle da je ključno jesti puno zdrave hrane, ali to je pogrešno. Važan je pravilan odnos hrane. Na primjer, konzumiranje zdravih masnoća dobro je za zdravlje. Ali, konzumiranje previše masti može dovesti do debljanja jer sve masti sadrže devet kalorija po gramu. To je dvostruko više od količine ugljenih hidrata i proteina. Zato budite svjesni izbora hrane koju koristite.

Osim ishrane, postoje i mnogi drugi razlozi zbog kojih se debljamo. Pripazite na svoje dnevne aktivnosti, dovoljno se odmarajte i smanjite nivo stresa.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO