Zašto žene vole da budu plavuše?

Opšte mišljenje koje vrijedi vjekovima je: plavo je lijepo! Od filmskog platna do modne piste, izblajhana kosa je beskompromisna, buntovna i stvara pravu zavisnost! Zašto je tako – pitaju se i antropolozi

Odavno su plava kosa i plave oči sinonim ljepote, dok iskustvo govori da su muškarci imali mnogo veza sa plavušama koje i nisu bile obavezno lijepe. To znači da boja kose i očiju nije ono što jednu ženu zaista čini lijepom. A šta je sa mediteranskim ljepoticama, tamnokosim i tamnookim, koje oduvijek privlače pažnju mnoštva pripadnika muškog pola?

Ipak, zanemarimo li lični ukus, opšte mišljenje, koje vrijedi vijekovima je: plavo je lijepo! Zašto mnoge žene misle tako, zapitao se Peter Frost, antropolog sa Univerziteta Laval iz Kvebeka. Prema mišljenju autora istraživanja, plava boja kose nastala je prije otprilike 15.000 godina i svijetla kosa mogla je imati značajnu ulogu u privlačenju muškaraca, što je očito bilo potrebno zbog održavanja vrste. Ali, da li je i danas tako? Naravno da ne, ljudi ima sasvim dovoljno na planeti, a za privlačnost plavuša potpuno je odgovorna psihologija. Isključimo li starlete, doktor Frost ostaje pri ideji da objašnjenje treba potražiti u vezi sa našim precima. Ako su se žene nekad osjećale cjenjenije kad im je kosa bila plava, vjerovatno da u njima još uvijek, iako nesvjesno, postoji taj osjećaj. Izuzmemo li neke nordijske zemlje, plavokose osobe su rijetke i, kao takve, traženije. “U pitanju je vrsta želje za rijetkostima, u trenutku kad nešto postane ‘normalno’ i ima ga dovoljno, prestaje biti privlačno”, objašnjava Frost.

Privlačenje muškarca

Ljudska bića, vrste sapiens, nastala su u Africi. Kada su se raširili prema Evropi, otprilike prije 35.000 godina, smatra se da su svi još imali crnu kosu. Tek je prije 15.000 godina došlo do mutacije gena nazvanog MC1R koji je dozvolio razvoj različitih boja kose, kestenjaste, crvene i plave. U isto vrijeme je najvjerovatnije bio modifikovan i gen OCA2 povezan sa bojom očiju, a te promjene povezuju se sa povećanjem mogućnosti organizma da apsorbuje vitamin D. Iako je to najzastupljenija teorija, Frost misli drugačije.

Prema mišljenju kanadskog antropologa, muškarci su tokom ledenog doba bili prinuđeni da prelaze ogromne razdaljine kako bi našli malo hrane. Posljedice su bile ogromne: mnogo ih je umrlo i poligamija je narušena prirodnim slijedom, usljed nedovoljno hrane. Postalo je nemoguće održavati mnogobrojnu porodicu, što je čovjeka okrenulo monogamiji i uzrokovalo veću konkurenciju među ženama. Nesumnjivo su prednost imale žene privlačnijeg izgleda, a svjetlija kosa bila je pravi adut u nastojanju da se privuče neki od malobrojnih preostalih muškaraca. Kako muškarci nisu bili izloženi sličnom “pritisku”, među njima je bilo mnogo manje plavokosih, što se održalo do danas, smatra Frost.

Suprotno navedenom dešava se u nekim nordijskim zemljama, gdje je mnogo plavokosih, te žene nastoje da potamne kosu. Sve navedeno potvrđuje želju da budemo drugačiji od ostalih kako bismo privukli osobe suprotnog pola. Plavokosih ima najviše među malom djecom, a želja da postanemo plave može biti i pokušaj da na neki način produžimo mladost. Naravno da se ovdje uglavnom radi o pretpostavkama. Trebalo bi ustanoviti, pitajući žene koje se požele ofarbati u plavo ili to učine, zašto se zbog toga osjećaju privlačnijim. A onda i pitati muškarce, da li im se plavuše zaista više sviđaju od tamnokosih, i zbog čega?

Plavuše i platinaste plavuše

Postoje dvije vrste plavuša: plavuše i platinaste plavuše. Platinaste su  Merlin Monro u svom najljepšem i Kortni Lov u najgorem izdanju. I dok će većina žena da odabere pramenove kakve ima Rejčel iz Prijatelja, druge se oduševljavaju Madonom iz 80-ih, Gven Stefani i Debi Hari. Najveće zvijezde filmskog platna – Merlin Monro, Džin Harlou, Tipi Hedren – bile su prve izblajhane pin-up djevojke. Njihova sjajna, svjetlucava kosa davala im je neku onozemaljsku auru, dok su u isto vrijeme bile na rubu nečeg divljeg i neukrotivog. U muzici je izblajhana kosa označavala nešto drugo. Metla od kose Debi Hari bila je seksi samo zato što je nesavršena.

Svaka generacija imala je drugačije asocijacije kad je platinasta kosa u pitanju, ali u suštini, jedna je ostala ista: buntovnička seksualnost. Zbog divljeg izgleda koji daje ženi, izblajhana kosa još uvijek je u modi. Mnoge manekenke su svoju kosu posvijetlile hidrogenom, kao što su  Ejbi Li Keršou, Alina Veber, Ginta Lapina, Milou Van Grosen… Kada se model Agnes Dejn prvi put pojavila kao plavuša, svi su bili oduševljeni njenim izgledom i počeli su da ga imitiraju. “Plavo ide sa svim, Nadam se da ću uvijek ostati plavuša”, rekla je Ejbi Li Keršou koja je prvi put izblajhala kosu jer je htjela izgledati kao vila.

Mnoge su poznate žene eksperimentisale sa bočicom hidrogen-peroksida i blanša, blajhajući cijelu kosu ili samo korijen. A tu su i holivudske zvijezde koje vole da se nađu na naslovnim stranicama, u svojim životnim prekretnicama. Sa hidrogen-peroksidom jednostavno brzo i lako napravimo iznenađenje, no ono traži i posvećenost. Pigment se izgubi i nemoguće je vratiti staru, prirodnu boju. Jedini način da vratimo pigment u kosu jeste da se farbamo u crveno ili da jednostavno pustimo da izraste prirodna kosa. Proces izbjeljivanja može biti i jako bolan, od peckanja tjemena i crvenila do stvaranja ranica. Pravi je uspjeh imati dugu i njegovanu platinastu kosu. Potrebni su dobri regeneratori koji će da obnove i osvježe kosu, kao i specijalni šamponi kako kosa ne bi tamnila. Ali i želudac da se progutaju svi vicevi na račun plavuša. Ali, kako je Doli Parton jednom odbrusila: “Znam da nisam glupa. A znam da nisam ni plavuša.”

 

Priredila Snežana Crkvenjaš

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...